Zoetkool

Zoetkool

Ik hou van Holland, Moeder ik wil bij de Revu, ’t Schaep in Mokum. Nostalgie viert hoogtijdagen op de Nederlandse televisie.
Uit onderzoek is gebleken dat men in tijden van crisis terug grijpt naar trends uit het verleden. Zo ook op het gebied van koken. Mijn bezoekje aan het Deense restaurant Moma afgelopen zomer deed al zoiets vermoeden. Op het menu stonden gefermenteerde mieren, gefermenteerde sojabonen en een saus gebaseerd op gefermenteerde boter.
De oude bewaartechniek fermenteren is he-le-maal hot.
Nou is dit geen betoog om je aan te sporen tot het nemen van een duik in je keuken na een veel te lange werkdag om vervolgens even ontspannen een wit kooltje aan flarden te snijden om over een luttele 4 tot 6 weken je bordje eigengemaakte zuurkool op te dienen.
Nee, maar wel om lekkernijen die op deze manier zijn bereid onder de aandacht te brengen. Zoals: olijven, yoghurt, crème fraîche, zuurdesem, wijn, augurken, schimmelkaas, koffie en dus: zuurkool.
Naast het feit dat fermenteren een mooie nostalgische conserveringsmethode is, zorgt de methode er ook voor dat de vertering al op gang is gekomen; dat hoeft dan dus niet meer plaats te vinden in jou lichaam. Èn er blijft na de fermentatie meer vitamine C over. Kortom: makkelijk te verteren en hartstikke gezond!
Het enige mankement aan zuurkool voor velen is toch wel dat… het zo zuur is. Daarom hier een recept voor zoete zuurkool.
Voor 4 personen
Schil 3 appels en een pompoen met een dunschiller en snij ze erna in blokjes. Zet de blokjes erna in een pan met een grote laag water op het vuur. Zodra het kookt zet je het vuur laag met de deksel op de pan. Dit moet doorkoken tot het gaar is, ongeveer 20 mn.
Ondertussen gooi je een blokje roomboter in een braadpan. Wanneer de luchtbellen weg zijn gooi je een gesnipperde ui en de uitgelekte zuurkool (zak, 500 gram) erin. (wil je hem nòg minder zuur? Spoel dan de kool even af onder de kraan) Voeg ook +/- 250 gram fijngesneden paddenstoelen van jouw keuze toe. Giet er een grote scheut melk of room bij en laat dit op laag vuur en met de deksel op de pan pruttelen.
Zijn de appels en de pompoen gaar? Giet het dan af en ga los met de stamppotstamper (tevens een uiterst doeltreffende agressietherapie;-) ) Gooi er goed wat roomboter bij. 40 gram ofzo. En breng op smaak met zout en peper.
Tenslotte meng je de puree met de zuurkool. Beetje geraspte kaas er over (of even gratineren onder de grill) kan, hoeft niet.
Niets zuurs aan.
Carnivoren; no stress! Een rookworst smaakt hier prima bij.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.