Ze kapu cijn er weer!

Ze kapu cijn er weer!

Afgelopen week is in Londen de eerste hamburger van kweekvlees, de zogenaamde ‘Frankenburger’, gepresenteerd. Een wetenschapper uit nergens anders dan Nederland heeft stamcellen van een koe in een petrischaaltje geplaatst, waarna het zich langzamerhand tot een spier vormde…
Ik ben vrij visueel ingesteld en ik moet zeggen dat, hoe erg ik ook voorstander ben van vleesvervangers, ik me kan voorstellen dat een ware carnivoor dit bericht niet bepaald watertandend heeft verorberd.
Tegelijkertijd probeer ik me voor te stellen wat we aan zullen treffen als we medio 2023 de keurslager in de buurt binnen wandelen. De kale, bolle, goedzak met bloederig schort, rode wangen en hakmes heeft plaats gemaakt voor een type à la de practicum-assistent van mijn biologieles op de middelbare school: iel, bleek, gebrild en verbaal gestoord. Het plakje worst voor de hond zal nooit meer het zelfde zijn…
Geen zorgen; de initiator van de reageerbuisburger voorziet dat massaproductie nog 10 jaar op zich laat wachten, dus hopelijk is tegen die tijd dit beeld van je netvlies is verteerd.

In de tussentijd heb ik een eenvoudiger en visueel smakelijker alternatief voor je karbonaadje.
Zoals bovenstaande titel al zegt: ze zijn er weer! Tja, al wel een tijdje, dus koers je met gezwinde spoed naar de groenteboer om ze nog even vers in te slaan voor het te laat is: kapucijners. Kapucijners zijn een mooie variatie op vlees omdat ze, net zoals een lapje biefstuk, veel vitamine C, B1 en B2 bevatten. Daarnaast groeien ze goed in Nederland, dus belasten ze het klimaat amper: als dát niet lekker weg prikt?!

 
Salade van verse kapucijners, oude kaas, avocadocrème, appel en een zooitje kruiden
Voorgercht voor 4 personen
Dop 500 gram jonge kapucijnersen kook ze in een klein laagje water gaar in +/- 2 minuten. Laat ze even schrikken met koud water en zet ze weg.
Snij 3 sjalotten zo fijn je kan, ;-), en bak ze op laag vuur, met een theelepel kerrie, in een blokje roomboter of scheut olijfolie langzaam gaar.
Blend met de staafmixer een halve rijpe avocado, sap van 1/4e citroen, 2 el olijfolie, 3 el water, versgemalen zout & peper, tot een gladde saus.
Schil een Granny Smith-appelen snij hem in blokjes. Knip met een schaar een hand van ieder soort vers kruid dat je lekker vindt of in huis hebt grof. Voorbeelden van verse kruiden zijn: koriander, basilicum, munt en/ of dille.
Gooi alles in een sla-bak, roer om, rasp er boeren oude kaas overheen
 en happen maar!

Ten slotte een bekentenis: ik kan niet ontkennen dat een goed uitgebakken spekje deze salade absoluut zal verrijken of een snipper gerookte vis als zalm of makreel is ook zeker het proberen waard!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.