Valentijm

Valentijm

Wat hebben de bloemenstalhouder, chocolatier, parfumeriemevrouw en benzinepompkassamedewerker gemeen? Volgens hen is dit een hele bijzondere, liefdevolle dag die je on-mo-ge-lijk aan je heimelijke liefde voorbij kunt laten gaan.
Noem deze dag romantisch, noem het commerciële uitbuiterij, ikzelf zal in ieder geval niet hoopvol richting de deurmat lopen vandaag.
Om toch in de keuken dit thema niet geheel aan ons voorbij te laten gaan, heb ik iets bedacht: valentijm.
In het zweverige blad Happinez las ik dat vrouwen vroeger takjes tijm in hun haar droegen om onweerstaanbaar te zijn voor mannelijk schoon. Dus mocht jij nou wèl om post staan te springen, dan zou je dat nog even kunnen overwegen…
Verder biedt dit thema de uitgelezen kans om een pleidooi te houden voor het kruid tijm. Het is goed voor de luchtwegen, spijsvertering en weerstand. In de keuken vormt het met kip en lamsvlees een klassieke combinatie. Ik heb nu een gerecht bedacht zonder kip of lam waarbij de krachtige smaak van tijm ook overheerlijk tot zijn recht komt.
Rösti van ‘vergeten groenten’ met tijm
‘Vergeten groenten’ is de benaming voor groenten als: pastinaak, aardpeer, meiknol en schorseneren. Ooit waren deze groenten van ons menu verdwenen, maar de laatste tijd zijn ze hip and happening. Rösti van ‘ik weet het weer groenten’ met tijm, dus.

Bijgerecht
Schil de groenten van jouw keuze. Ik heb pastinaak, aardpeer (of: topinamboer), pompoen en meiknol gebruikt. Schil alles en rasp het fijn in de keukenmachine. (of met de hand; heb ik gedaan, lekker klusje..) Je kunt de hoeveelheid groenten die je nodig hebt afmeten door de ovenschotel alvast te vullen, dan weet je precies of je genoeg hebt. Hak ook een ui en 1 teen knoflook fijn.
Doe alles in een grote kom en meng er doorheen: korrels zeezout, versgemalen peper, de blaadjes van 8 takjes tijm en een beker crème fraîche. Vervolgens gooi je de kom leeg in een ingevette ovenschaal en bedek je alles ruim met geraspte harde geitenkaas.
Zet de schaal in de oven en bak het 30 minuten op 190 graden. Op het allerlaatst zet je de oven op de hoogste grillstand voor een goudbruine korst. Blijf erbij staan, want dit gaat heel snel!
Happy valenthyme!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.