Tuinerwten

De tuinerwt, ook wel doperwt genoemd, is het grootste product van de Nederlandse conservenindustrie. Van de totale aanvoer wordt 85% door de conservenindustrie verwerkt.

Het lekkerssst dat je met tuinerwten kunt maken is tuinerwtensoep. Eigenlijk vanwege 3 redenen. Het is ongelooflijk lekker, het staat voor een habbekrats op tafel en er kan eindeloos mee gevarieerd worden.
Ik zeg het word ‘tuin’ er altijd voor omdat het woord erwtensoep direct snertassociaties oproep, waar mijn soepie echt niets van weg heeft.
De basis is heel simpel:
Na het fruiten van een ui worden de ingevroren tuinerwten even aangebakken. Blus het daarna af met een kopje kokend water waar bouillonblokjes (2 blokjes tegenover 1 zak tuinerwten) in opgelost zijn.
Aan de kook brengen en op laag vuur een paar minuten laten doorkoken. Zeker niet te lang, dan verliest het zijn mooie felgroene kleur.
Pureren en klaar ben je!
Als je niet van dikke soep houdt, kun je al naar gelang bouillon/ witte wijn/ water/ room toevoegen.
Variaties:
  •         Vis: voeg net voor het pureren dille toe en net voor het opdienen gerookte zalmsnippers en een paar druppels citroen.
  •        Cappuccino: Giet de soep in kopjes en rasp er oude Italiaanse kaas overheen. Klop wat slagroom op en besmeer het oppervlak van de soepkom met slagroom en strooi er een klein beetje kerrie overheen.
  •        Kruiden: net voor het pureren kan er nog van alles toegevoegd worden wat de soep verrijkt. Zoals: mosterd, munt, wasabi. Oh ja en dan bedoel ik 1 van deze smaakversterkers, hè! Niet allemaal tegelijk!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.