Tandemblaadje

Tandemblaadje

Djeroek poeroet.

Huh, watte?
Het is het blad van de Kaffir limoen (een kleine Aziatische limoen). De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes; als een tandem aan een tak. Hoe gezellig? Maar bovenal: hoe lekker!

Ik heb zelf een beetje een hekel aan recepten met van die driehoogachter-ingrediënten. Dat wil zeggen: wanneer je in de stress die je hebt als je jouw eters wilt verrassen, je ein-de-lijk een eenvoudig doch ingewikkeld ogend recept te pakken hebt, je ook nog halsoverkop 4 verschillende toko’s af moet die alleen geopend zijn op zaterdagmiddag van 13:40 tot 15:10 uur, ‘ontspannen koken’ nou niet direct aan de orde is.
Dat wil ik je niet aan doen. 
Toch zal je op een minder stressvol moment even de toko binnen moeten stappen om ‘djeroek poeroet’ in te slaan. Het ideale er aan is dat het ingevroren in doosjes verkocht wordt, dus je kunt er een hele tijd mee vooruit.
Het blad geeft, naast een overweldigende smaak, een overheerlijk frisse geur af, waardoor ermee koken al een op zich feest is. (en je dus ook al meteen punten scoort bij binnenkomst van je gasten 😉 )
Hier een simpel djeroek poeroetrecept. Djeroek poeroet venkelsoep:
Snij voor 4 personen 2 venkelknollen, 1 ui en 1 teen knoflook in stukken (hoeft niet fijn).
Laat een ruime klont boter smelten op hoog vuur in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Wanneer dat glazig is, voeg je 4/5 djeroek poeroetblaadjes en de venkel toe. Schep dit om. De geur van de blaadjes komt nu vrij; ga je al watertanden?
Blus het geheel af met een halve liter water waarin een blokje groentebouillon is opgelost (en als je er van houdt een scheut witte wijn/ vermout/ pastis) en zet het vuur laag. Laat dit ongeveer een half uur pruttelen.
Zet het vuur uit en voeg een scheut kokosmelk toe. Niet te veel, want het moet niet gaan overheersen. Beetje peper, beetje zout en proeven. Goed? Dan kun je de blaadjes er uit halen en het geheel pureren.
Op deze manier is de soep vrij dik, houd je hier niet van? Voeg dan meer bouillon toe.
Een partje limoen op de soepkomrand en een paar zelfgebakken croutons: heurlijk! 
…. Maar ook zonder die croutons hoor. Enjoy!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.