Pompoen

De traditie voor het uithollen van een pompoen tijdens Halloween stamt uit Ierland. Op een avond kwam de smid Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack was de duivel te snel af, maar later gooiden zij het op een akkoordje: Jack liet de duivel vrij op voorwaarde dat Jack nooit naar de hel zou gaan. Toen Jack jaren later stierf mocht hij door zijn slechte leven niet naar de hemel, maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel wegens de gedane belofte. Jack vertrok en de duivel gooide Jack nog wel een gloeiend kooltje na. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten.

Dit valt me zwaar. Een keuze maken voor het lekkerssste gerecht met de pompoen. Er zijn er eigenlijk 2. Namelijk de pompoensoep en de pompoenovenschotel. Zal ik ze dan toch maar allebei verklappen? Dan is aan jou de keuze..
  • Soep
Schil de pompoen (ieder soort is mogelijk) en snijdt hem in grove stukken. Ok, niet de allerleukste taak dat geef ik toe. Je kunt de schil er ook aanlaten, hij is niet oneetbaar. Maar toch komt het de smaak ten goede als de schil verwijdert. (als je het schillen echt een drama vindt, kun je de pompoen ook eerst in 4 grote stukken heel kort koken, dan is de schil al een beetje losgelaten)
Fruit in 1 deel olie en 1 deel roomboter een ui samen met wat knoflook op hoog vuur. Als dit glazig is voeg je de stukken pompoen toe. Roer dit even om, blus het af met een groot glas water waarin bouillonblokjes zijn opgelost .(2 blokjes voor een gemiddelde pompoen) Voeg daarna 2 cm fijngesneden verse gember (tip: je kunt de gember heel handig fijn maken met een rasp), een flinke schep komijnpoeder en een theelepel gemalen chili toe en zet het vuur laag. Laat dit zo’n 20 minuten doorkoken. Check even een gemiddeld stukje pompoen en als dat gaar is, is de soep klaar! Voeg een behoorlijke hand verse koriander toe en wat druppels citroensap en haal de staafmixer er door heen.
Met deze soep kun je eindeloos variëren. Heb je nog wortels of tomaat in huis: prima combi! Voeg dat dus toe voordat je het vuur laag zet. Wil je een maaltijdsoep? Voeg dan kikkererwten toe.
  • Ovenschotel
Zoals ik hierboven al heb uitgelegd, zou ik je het schillen van de pompoen graag willen besparen, maar het is gewoon veel lekkerder zonder schil. Schil dus met die gedachte de hele pompoen, snijdt hem in grove stukken en doe ze in een ruime ovenschaal.
Snij een paar verse tomaten, 1 courgette en doe die, samen met een blik gepelde tomaten bij de pompoen in de schaal. De tomaat uit het blik doe je erbij voor de extra vocht waar de pompoen goed in kan garen. Daarom doe je er ook een half kopje kokend water waarin 2 blokjes bouillon in is opgelost toe.
Net zoals in de soep gaan in de ovenschotel de volgende kruiden: +/- 3 cm verse fijngemalen gember, een beetje kaneel en 2 tl komijnpoeder. Voeg ten slotte een blik kikkererwten toe en roer alles even goed doorelkaar. Bedek de schaal met aluminiumfolie, zet hem in de oven en laat dit staan tot de pompoen gaar is: zo’n 20 – 30 minuten. Voor het opdienen verse koriander en citroen erbij en klaar!
Variaties: ui, prei, knoflook zijn er natuurlijk heerlijk in. Ook aubergine is heerlijk, alleen die moet om volledig gaar te zijn, vaak langer verhit worden. Kook die anders dus even voor.
Ook een goede scheut rode wijn is heerlijk!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.