Peterselfie

Peterselfie

Een waarschuwing voor Ellen DeGeneres, Obama en iedereen die vorige week niet alleen zijn stem uitbracht in het stemhokje. Een eigenhandig kiekje bij de Oscaruitreiking, Nelson Mandela’s begrafenis of een zogenaamde stemfie lijkt zo onschuldig, maar niets is minder waar. Zoals het gaat met rages, is nu namelijk gebleken dat ook de selfie-rage zijn nadelen kent. De 19-jarge Britse Danny is ternauwernood ontkomen aan de dood doordat hij na 2 jaar, 10 uur per dag, 200 selfies maken realiseerde dat de perfecte selfie er gewoonweg niet in zat. Na zijn school, vrienden en 12 kilo te zijn verloren, was een overdosis pillen in zijn ogen de enige uitweg. Luguber als ik ben vraag ik me dan toch af of Danny die -bijna- laatste slok nog even op de gevoelige plaat heeft vastgelegd; misschien was dit eindelijk wèl zijn perfecte selfie geweest. Een suiselfie..
Ik probeer te ontrafelen waarom dit fenomeen een hype geworden is. Waren we vroeger te verlegen om anderen te vragen of ze alsjeblieft een foto van jou wilde maken? Je moest destijds immers zuinig zijn op je klikjes; voor je het wist was je rolletje vol en kon je weer naar de Kruidvat om vervolgens een week te wachten op het eindresultaat. Of… zijn we tegenwoordig gewoon een stelletje narcisten?
Ik herken de neiging niet en laat deze trend dan ook graag aan me voorbij gaan. Maar omwille van een ander maak ik graag een uitzondering. Omwille van peterselie om precies te zijn. Daarom hieronder mijn peterselfie.
Iedereen herkent het vast wel: in het recept staat ‘werk af met een blaadje peterselie’ en vervolgens zit jij met een bos van het spul opgescheept. Zonde voor jou en voor die bos. Tijd dus voor een recept waarin peterselie de hoofdrol krijgt toebedeeld. Goed om te weten dat je zo niet alleen je kliekjes wegwerkt, maar dat je ook een dosis vitamine A, B & C en de mineralen calcium & ijzer naar binnen werkt. Toch leuk meegenomen. Overigens gebruikten de oude Grieken peterselie in combinatie met het kruid marjolein als middel tegen een kater: wie weet het proberen waard?
Deze soep is sowieso het proberen waard!

Was allereerst de peterselie en de prei. Snij de prei en de knoflook fijn. Verdeel de berg peterselie in tweeën. De ene helft blancheer je even: doe in een grote kom, giet er kokend water over heen, giet het geheel over in een vergiet en spoel af met ijskoud water.
Verhit in een ruime pan de roomboter. Zodra de luchtbelletjes weg zijn voeg je de prei en knoflook toe. Roer om. Gooi er daarna de peterselie, bouillon, tahin en bonen bij. Laat dit aan de kook komen en zet dan het vuur laag. Laat dit 20 minuten doorkoken.
Na 20 minuten haal je de pan van het vuur en voeg je de geblancheerde peterselie toe. Haal de staafmixer er goed doorheen en breng op smaak met peper & zout en/ of nog een eetlepel tahin.
Nu is ‘ie erg gezond. Wil je een iets vollere smaak? Voeg dan een ruime scheut room, wat kaas van jouw keuze of notenolie toe. Of doe als ik: maak van kleine bergjes geraspte Parmezaanse kaas op een bakplaat met bakpapier, in 15 minuten, in een oven van 180 graden, heerlijke kaaskoekjes!
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.