Misowieso

Misowieso

Bij een onverwachte, hongerige voorbijganger of een vlaag van supermarktaversie, biedt een goed gesorteerde keukenkast soelaas. Vandaar ook dat ik een tijd geleden een boodschappenlijst heb opgesteld die je in geval van culinaire strapatsen tot bedaren brengt. (Keukenkastje)
Ik heb echter afgelopen weekend een ontdekking gedaan, die ook zeker aan deze lijst toegevoegd mag worden: ‘miso’.
Miso is een Japanse pasta van op natuurlijke wijze gefermenteerde sojabonen, zout en vaak ook granen. Het heeft een beetje een eigenaardig smaakje dat lijkt op maggi en marmite, waarvoor de Japanners de naam ‘Umami’ hebben bedacht. Ofwel: de vijfde smaak, naast bitter, zoet, zout en zuur. Eigenaardig, maar verwerkt in een gerecht overheerlijk!

Voorgerecht voor 4 personen
Rij even langs de Toko voor de volgende ingrediënten: (lichte) miso, mirin (zoete rijstwijn, te vervangen door droge sherry) en rijstazijn.

Maak van 4 el miso, 2 el mirin en 2 el rijstazijn een papje.
Zet de grill van de oven op 180 graden. Snij 2 aubergines in de lengte in dunne plakken, bestrijk ze aan weerszijden licht met olie en leg ze op een bakplaat. Bak de plakken een paar minuten onder de grill, in het midden van de oven, tot ze beginnen te bruinen. Draai dan de plakken om tot ook deze bruin worden. Daarna smeer je de plakken ruim in met het Japanse papje en zet je de plaat weer terug in de oven. De plaat mag nu iets hoger in de oven geplaatst worden. Wanneer het mengsel op de plakken begint te karamelliseren, zijn ze klaar. Zet de oven uit, maar laat de aubergine er nog wel in staan voor de warmte.
Nu maak je voor ieder persoon een omelet: klop 1 ei los, voeg er peper, een beetje kerrie en als er nog wat ‘Japanse pap’ over is, een tl daarvan, aan toe. Bak dit als een pannenkoek, in roomboter en aan weerszijden mooi bruin. Herhaal dit 3 keer. Leg de omeletjes op bord dat je afdekt met een ander bord, zodat ze niet te veel afkoelen.
Snij 250 gram paddenstoelen die jij lekker vindt in plakjes en bak deze in de pan die je net gebruikt hebt voor de omelet. In roomboter, tot ze goudbruin zijn.
Nu kun je beginnen met opmaken: leg de omelet op een bord, leg er 4 plakken aubergine op, dan een grote hand taugé, de paddenstoelen en tot slot een handje verscheurde verse koriander.
おいしい !!!
(lekker in het Japans)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.