Kikkererwten

Kikkererwten
Peulvruchten bezaten in de tijd van de Romeinen een bijzondere, heilige, status. Zo vernoemde de beroemde Romeinse familie Cicero zich naar de kikkererwt. (cicer) Maar deze bijnaam zou ook ontstaan kunnen zijn als bijnaam voor één van de voorouders van Marcus Tullius Cicero, die naar verluidt een wrat in de vorm van een kikkererwtje (cicer) op zijn neus had.
Van kikkererwten maak je houmous. Houmous is een Arabische kikkererwtengoedje, niet te verwarren met humus: het traag afbreekbare deel van organische stof in de aardbodem. Daar weet ik zo gauw geen aantrekkelijk recept mee te verzinnen. 
Houmous is momenteel razend populair. Ik kwam het zelfs in de meest doorgewinterde Amerikaanse diner op de kaart tegen. Gelukkig, want ook aan de andere kant van de plas kan ik niet zonder deze lekkerssste dipsaus!
Gooi in een blender de volgende ingrediënten: 1 blik kikkererwten, verse koriander, 3 eetlepels tahin (sesampasta. Verkrijgbaar in toko’s of natuurvoedingwinkels), 1 eetlepel komijnpoeder, scheutje olijfolie, beetje citroensap, zout, peper en voor de liefhebber: eventueel knoflook en/ of eventueel rode peper.
Mixen en klaar!
Als dipsaus natuurlijk overheerlijk. Dipsuggesties: komkommer, wortel, pretzels of toastjes.
Maar daarnaast overheerlijk op brood: besmeer brood met houmous en beleg het daarna met surimi, gegrilde paprika, courgette en koriander. Yam.
En niet te vergeten: houmous vormt de basis voor falafel. Ook heel simpel om zelf te maken. Gebruik bovenstaand recept.  Je kunt voor het binden wat ei toevoegen, maar dit hoeft niet perse. Vorm er balletjes van en bak/ frituur deze. Yoghurtkomkommersausje erbij en klaar!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.