Je maintiendrecept

Je maintiendrecept

Ik ben fan van Willem van Oranje. 
Moet je nagaan: eerst ben je vriendjes met Karel en Filips om je vervolgens tegen deze paapse heersers te keren. Je maatje Marnix laat je een lied over je schrijven dat wellicht ooit in geen plaats anders dan Sotsji door de luidsprekers zal galmen. Je proeft als geboren lutheraan als het jou uitkomt ook lekker even aan het katholicisme en calvinisme. Je bent knap, slim, diplomatiek en avontuurlijk. De kleuren van jouw familie-outfitje vormen de aanzet tot de latere nationale vaandel, je mag jezelf de titel Vader des Vaderlands toe-eigenen en in 2004 word je geëerd tot nummer 2… op de lijst van de Grootste Nederlander. Tja, Willempie werd toen door een klein rekenfoutje verslagen door Pim. Balthasar Gerards[1]versus Volkert van der Graaf, zeg maar..

Ik kom erop omdat RTL nieuws onlangs berichtte dat er vanaf heden naast wit, rood en rosé ook oranje wijn bestaat. De oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven die op dezelfde manier worden verwerkt als bij rode wijn; zo kan een oranje kleur ontstaan. Het verbaast me dat deze wijnsoort nog niet is geadopteerd door Nederlandse wijnmakers. Want wat is er nou mooier dan het produceren van een wijn met jouw nationale kleur? Ik weet zeker dat wanneer het glaasje druivennat dat Willem hief op de overwinning op Alva oranje was geweest, het nóg zoeter had gesmaakt.


Ter ere van deze held dit keer een recept waarin de kleur van het prinsdom verwerkt is: het oranje van de sinaasappel. Die overigens in de tijd dat Willem aan de dis zat nog voor China’s appel doorging; vandaar de uiteindelijke naam.

Geroosterde wintergroentensalade met sinaasappel

Snij de wortel, biet en knolselderij in kleine blokjes en verdeel ze over een bakplaat. Snij de knoflook in plakjes en voeg die eraan toe. Versnipper er met een schaar ook een handje peterselie overheen. Voeg er dan een 4 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, rasp van een halve sinaasappel, sap van een halve sinaasappel, ruim peper & zout en 1 snufje cayennepeper aan toe en hussel het geheel met je blote handen goed door.


Zet dit in een voorverwarmde oven van 180 graden. Rooster dit, met tussentijds omscheppen, een half uur tot het gaar is.
Kook dan het graan dat jij er lekker door vind gaar. Ik heb zelf parelgort gebruikt, maar couscous, bulgur, wilde rijst, quinoa of gierst is ook een prima combinatie.
Klop ondertussen 4 el mosterd en 2 el olijfolie tot een gladde dressing.
Als de groenten klaar zijn meng je het graan en de dressing er op de bakplaat doorheen. Leg dan op ieder, diep, bord een grote hand sla, verdeel de groenten er overheen en maak het af met wat verse peterselie en feta.
Eventueel een partje sinaasappel erbij en klaar!

[1] Wil je weten welke straf deze beste man aangemeten kreeg? Lees en huiver.. http://nl.wikipedia.org/wiki/Balthasar_GerardsGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.