Imago. Je amigo?

Imago. Je amigo?
Harlem shake en paardenvlees of Michael Boogerd en Diane 35…
De ene dag ben je hip, modern, trending toppic en het andere moment ben je niets meer waard dan falderappes.
Het kan verkeren.
Zo is het de schorseneer ook vergaan. Voor de Tweede Wereldoorlog was het nog een populair gewas, maar door de vermeende bewerkelijkheid verworden tot keukenmeidenverdriet, huisvrouwenleed of armeluisasperge.
De schorseneer is een wortel die, voor hij gegeten kan worden, eerst flink geschrobd en geschiklt moet worden waarbij een soort wit, plekkerig melksap vrij komt. Dit klinkt natuurlijk niet bijster aantrekkelijk, maar absoluut geen reden om dit zusje van de asperge een deuk in haar imago te bezorgen.
Omdat asperges alleen in de lente op het menu staan, bieden schorseneren met snippers achterham, gekookte aardappels en een botersaus je de kans om je in de winter je op je paasbest te voelen.
Maar uiteraard zijn er nog veel meer kostelijke schorseneerrecepten. Neem nou schorseneren-komijn-soep.
Voor 4 personen
Spoel +/- 750 gram schorseneren schoon en schil ze met een dunschiller. Geschild en in stukjes leg je ze in een bak met water en een druppel azijn tegen verkleuren.
Schil ook 2 kruimige aardappellen en hak deze samen met het wit van 1 prei fijn. Pak een braadpan en bak hierin in 50 gram roomboter de prei op middelhoog vuur. Voeg erna de uitgelekte blokjes schorseneer en de aardappel toe. Schep even om, voeg een scheut witte wijn en ruime scheut groentenbouillon (van tablet) toe. Zet het vuur laag. Na 25 minuten doorkoken pureer je de soep. Voeg groentebouillon toe tot de gewenste dikte.
Ten slotte meng je er ongeveer 150 gram geraspte komijnekaas doorheen. Even op smaak brengen met vesgemalen zout en peper, beetje gehakte peterselie erover: klaar!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.