Iets nieuws uit de grond gestampt

Iets nieuws uit de grond gestampt

Hoewel alle hulppieten van het land weten dat de herkomst van het oer-Hollandse traditionele volksfeest iets minder Spaans is dan aanvankelijk werd verteld, is er een andere verankerde traditie die we wél aan de Spanjaarden te danken hebben.
Bij het vertrek van de Spanjaarden uit hun kamp in Leiden op de nacht van 2 op 3 oktober 1574 hadden zij zó veel haast, dat ze hun appetijtelijke avondmaal achterlieten: een eenpansgerecht van fijngestampte pastinaak, wortel en ui. Het fundament van de stamppot was geboren!
We mogen die Spanjaarden wel dankbaar zijn, want wat is stamppot toch lekker! 
Maar tijden veranderen, 1574 ligt toch al wel een behoorlijk tijdje achter ons, dus ik heb een alternatief op de traditionele stamppot rauwe andijvie bedacht. Eentje zonder aardappel en zonder vlees. Blijft er dan nog wel wat over?? Integendeel.

(voor 4 pesonen)
Neem een gemiddeld grote bloemkool.. (wat is gemiddeld? Geen zorgen, het luistert niet nauw) Snij de helft van de bloemkool, +/- 300 gram gemengde paddenstoelen en een ui in stukken.
Gooi een goede klont boter in de pan en voeg zodra de bubbels weg zijn de ui en een 2/3 theelepels kerriepoeder toe. Bak dit op redelijk hoog vuur om en om. Gooi de bloemkoolroosjes erbij en blijf omscheppen. Giet er vrijwel direct een scheut volle melk bij, zo veel dat er een laag onder in de pan komt te staan van +/- 2/ 3 cm. Hierin wordt de bloemkool gekookt.
Wat zout & peper erin, zet het vuur op zijn laagst en laat het pruttelen tot de bloemkool net gaar is; ongeveer 15 minuten. Voelt de bloemkool zacht als je er na een kwartier met een vork in prikt? Dan voeg je de inhoud van een uitgelekt blik witte bonen toe. Dit laat je 5 minuten doorkoken. Nu pureer je dit goedje en klaar is je puree.
De paddenstoelen, 2 eetlepels mosterd en +/- 100 gram geraspte kaas (wat je in huis hebt; alles is lekker! Parmezaans, jong, oud, geitenkaas, manchego..) mag je nu toevoegen aan de puree. 
Laat dit, nog steeds op laag vuur, garen. Na 15 minuten check je even of de paddenstoelen goed gaar zijn. Hoe je dat doet? Door te proeven! Lekker? Dan kan de kleine zak voorgesneden andijvie erbij. Schep om en breng op smaak met: peper/ zout/ klont boter/ iets meer mosterd/ scheut melk/ sambal/ kaas; wat jou lekker lijkt.
Schep een berg op een bord, beetje kaas er over en natuurlijk zuur erbij; klaar!
Ps ik geef toe: het enige dat toch wel een heel klein beetje mist, is… dat kuiltje… met jus…
Maar als je het proeft verdwijnt het gemis als sneeuw voor de zon, ik beloof het.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.