‘Habemus Papam’

‘Habemus Papam’

Voor de een klinkt deze mededeling als muziek in de oren, terwijl hij voor de ander klinkt als een snotverkouden persoon die ‘appelmoes pangang’ bestelt… Enerzijds weten vandaag ongeveer een miljoen mensen hun weg te vinden naar het Sint Pietersplein in Rome en aan de andere kant loopt er een behoorlijk setje lieden rond dat aan heel iets heel anders denkt bij de term ‘witte rook’.


Ik schaar mezelf bij die laatste groep. Op Sinterklaas na ben ik opgevoed zonder geloof en op mijn Christelijke middelbare school leerde ik hoeveel positiefs uit het geloof te halen viel: wekelijks een standaard spijbeluur in plaats van de godsdienstles. 
Toch is het zo dat mijn eerste herinnering aan het Rooms Katholieke geloof behoorlijk positief is. Toen ik klein was vond ik het namelijk zo ongelooflijk lekker klinken. Zeg het maar eens 3 keer achter elkaar. En dan vooral het eerste deel: Rooms, Rooms, Rooms… Heerlijk toch?
Er zijn naar mijn mening weinig woorden waarvan de connotatie zo goed overeenkomt met de betekenis: vol, zacht en royaal.
Daarom hier een klassiekertje van me. Een ubersimpel recept dat met room vol, zacht en royaal wordt: doperwtencappuccino.

Voorgerecht voor 4 personen
Los een blokje groentebouillon op in kokend water.
Fruit een gesnipperde ui in een grote klont roomboter. Zodra de ui glazig is voeg je de inhoud van een zak ingevroren dop-/ tuinerwten toe.  Roer dit om op hoog vuur, blus af met een scheut witte wijn en voeg dan een halve liter bouillon toe. Op zacht vuur laat je dit 10 minuten doorkoken. Niet te lang doorkoken, want dan verliest de soep die mooie knalgroene kleur. Haal de staafmixer door de soep, voeg naar smaak peper, zout en een beetje mosterd toe en als je de soep dunner wilt hebben, nog wat bouillon.
De soep is klaar, nu volgt de finishing touch. Klop slagroom lobbig. (ook zo’n gezellig woord) Lepel wat soep in een glas. Rasp er dan wat kaas over heen die je nog hebt liggen, het liefst Parmezaanse kaas. Schep er een genereuze hoeveelheid room op en bestrooi het ten slotte een beetje kerrie.

Klaar! Nu PAUSe…


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.