Etiquet van het etiket

Etiquet van het etiket

‘Wafel, wafel’ klonk het toen ik klein was dikwijls aan de eettafel. Verbeeld je je nu geen extatische, groot geoogde en likkebaardende kindergezichtjes die smachten naar een nagerecht. Nee, die opmerking was de afgekorte versie van ‘wafel, wafel, elleboog van tafel!’. Een waarschuwing van papa’s kant die gepaard ging met een soort ninja-beweging van zijn gestrekte arm om mijn frêle onderarm, die parmantig op de tafel was geparkeerd, weg te bonjouren. Steevast volgde: ‘Kee, als je ooit bij de koningin aan tafel zit…’. Die zin werd echter nooit afgemaakt. Bij ons thuis klonk er ’s avonds geen gebed, maar honderd-en-één etiquet.
De vraag is of ik daar blij mee moet zijn. Gevolg is dat ik me mateloos erger wanneer er nu iemand naast me aan tafel al smakkend, na zijn mes af te hebben gelikt, met zijn bestek een ‘brug bouwt’. Maar daar staat dan weer tegenover dat wanneer ik binnenkort, of binnenlang, bij Willem en Max aan tafel zit, ik in ieder geval geen modderfiguur sla.
Waar ook vaak verwarring over bestaat is het etiket, met een ‘k’. Ieder pakje, potje of zak is er mee beplakt maar voor veel mensen die zich interesseren voor wat er in hun voedsel zit, is het opschrift abracadabra. Ik gebruik daarom de handige stelregel: koop geen artikelen die; meer dan 5 ingrediënten bevatten, onbekende ingrediënten hebben of ingrediënten bevatten die niet uit te spreken zijn. Zo heeft Sarah Lee een brood op de markt gebracht dat bestaat uit maar liefst 35 ingrediënten, waarvan geëthoxuleerde monoglyceride er een is. Soft & smooth whole grain white bread. Tempting?[1]
Verder is het goed om je te realiseren dat alle verschillende ingrediënten in afnemende volgorde van gewicht in de ingrediëntenlijst vermeld staan. Dus als suiker als eerst vermeld wordt en je bent op de suikervrije tour; kun je dit product beter laten staan.
Als je echt controle wil hebben op wat je naar binnen werkt, zou je producten met etiketten moeten mijden. Een mooi streven, maar niet haalbaar. Dat begrijp ik ook wel. Hier echter een recept van een etiketloos gerecht.
Gegrilde spruitjes.
Smakelijk eten! Oh nee, dat mocht ik ook niet zeggen bij Bea.

Snij de bruine randjes van de spruitjes en halveer ze. Gooi ze op een bakplaat, giet er 3 el knoflookolie (of neutrale olie en als je wil een fijngesneden teen knoflook) overheen, gevolgd door de rasp van 1 citroen en een beetje peper & zout. Even husselen en in 1 laag over de bakplaat verdelen. Bak dit 20-25 minuten op 200 graden. Check na +/- 18 minuten wat de status is zodat je kunt beoordelen hoe lang jij nog wil dat ze garen.

Schaaf voor het opdienen ruim Parmezaanse kaas erover en eventueel wat citroensap.  Ik verzeker je dat je hiermee de grootste anti-spruit-eter aan de dis krijgt. 

[1] Een pleidooi voor echt eten.Michael Pollan





Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.