Dierendoei

Dierendoei

Wikipedia leert ons dat van de 365 dagen dat een normaal jaar telt, we 163 themadagen mogen beleven. We hebben het er maar druk mee: minder dan 1 op de 3 dagen staan we stil bij vrede, aids of het AMBER-alert. Maar vergeet ook niet de keer dat onze gedachten speciaal uitgaan naar anti-dieet-dag, wereld-naakt-tuinieren-dag, de dikke-truien-dag en Pi (∏)-dag. Nee, niet zelf verzonnen.
Vandaag is ook zo’n dag: dierendag. (Niet te verwarren met proefdieren-, huisdieren-, of zwerfdierendag) Een mooi initiatief, maar in mijn ogen toch wat karig om slechts 1/365edeel van het jaar stil te staan bij de rechten van het dier.
Ik realiseer me dat mij, met mijn Whatsapp-profielfoto van een geit en voorkeur voor honden boven baby’s, dieren misschien bovengemiddeld aan het hart gaan, dus ik zal het positief benaderen door deze dag te omarmen. Ik hoop dat iedereen dat zal doen door bijvoorbeeld deel te nemen aan de actie van Stichting Wakker Dier: Eetgeendierendag. Die stichting is overigens niet de enige organisatie die het thema van 4 oktober met beide handen aangrijpt. Zo komt ook horecagroothandel Makro met een o-zo-ludieke actie op de proppen. Wie vandaag als eerste op een kameel het filiaal in Hengelo binnenwandelt, wint maar liefst 20 cadeaubonnen van 50 euro…
Zoals ik al zei: ik ben een dierenvriend en anderen zijn dat wellicht minder, maar dit gaat toch alle stommiteit te boven? Welke onnadenkende onverlaat verloor hier alle redelijkheid uit het oog?
Er wordt wel eens gezegd dat we ten aanzien van de manier waarop we nu met dieren omgaan, in de toekomst terug zullen kijken zoals we dat nu op de slavenhandel doen. Dan zal blijken dat die Makro-medewerker een soort slavenhandelaar van de 21eeeuw was. Het kan mij niet snel genoeg gebeuren.
Genoeg over de kameel, hier een recept met kaneel. Waar geen dier aan te pas gekomen is!
Vegan auberginecurry met kaneelrijst
2 personen
Begin met de currypasta. Dat lijkt lastig, maar het is gewoon een kwestie van alle ingrediënten in een keukenmachine gooien. Doe dat met: knoflook, bosui, het witte & zachte gedeelte van de citroengras, sap van een halve limoen, gember, rode peper, alle kruiden en de basilicum. Maal het tot een dikke, gladde pasta.
Snij je de aubergines in plakken, smeer weerszijden in met olijfolie en grill alle plakken. Dit is een beetje een tijdrovend klusje. Je kunt er ook voor kiezen de aubergine in rauwe stukken toe te voegen aan de curry. Dan moet de curry iets langer garen en je mist de grillsmaak: it’s up to you.
Dan ga je verder met de rijst. Hiervoor laat je een gesnipperde ui glazig worden in een goede scheut olijfolie, voeg hier de kaneel aan toe en laat dit op middelhoog vuur even garen; +/- 2 minuten. Daarna voeg je de rijst toe en schep je het geheel even om. Blus af met water waarmee je de rijst in afgesloten pan laat garen.
Nu is het tijd voor de curry. Giet een ruime hoeveelheid olijfolie in een braadpan op hoog vuur. Zodra de olie heet is voeg je het sesamzaad toe. Zodra de zaadjes bruin kleuren voeg je de currypasta, en als je hebt de blaadjes djeroek poeroet, toe. Je moet de pasta echt even aanbakken; zo gaart hij en komen alle smaken vrij. Blus af met de kokosmelk en een kopje water. Zet het vuur laag en voeg de aubergine toe. Laat dit minimaal 20 minuten doorkoken, maar schep wel geregeld om. Hoe langer hij pruttelt, hoe smaakvoller de curry wordt. Als hij te droog is, giet er dan wat water bij.
Proef de curry, breng eventueel op smaak met zout & peper en voeg ten slotte de doperwten toe. Schep het alleen even om, dan blijven de erwten mooi groen en knapperig.
Serveer de curry met de rijst en een partje limoen.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.