Brood, daar zit wat in

Brood, daar zit wat in

Bij de bakker op de hoek gold vroeger op woensdag de actie: 13 broden halen, 11 betalen. Ja, met een gezin van 6 zijn dat aantrekkelijke winstpakkertjes. De schoolbel die op woensdag mijn schoolloze middag inluidde klonk altijd als muziek in mijn oren: hèt startsein van een oeverloos eetfestijn met kakelvers witbrood met van die knapperige tijgerrandjes in de hoofdrol. Terwijl de berg aan broden de tafel in beslag nam, lag er in de broodbak altijd nog wel een restje brood van de aanbieding van vorige week waar compleet geen aandacht aan geschonken werd. Behalve door mijn vader. Hij was stellig van menig dat eerst al het oude brood op gegeten diende te worden. Mijn kinderlogica van toen leerde me al dat de knapperige tijgerrandjes morgen niet meer hetzelfde zouden smaken en dat je dus met die overtuiging altijd achter de feiten aan zou blijven lopen. Mij niet gezien dus. Want wat ruikt en smaakt er nou lekkerder dan vers gebakken brood?
Tegenwoordig zijn trouwens veel mensen het hier niet meer zo mee eens. Brood lijdt aan smaad. Het productschap akkerbouw probeert al jaren met haar campagnes brood in Nederland aantrekkelijk te houden door in de strijd met Sonja, Atkins en de voedselzandloper met hun aloude leus op de proppen te komen: ‘Brood daar zit wat in’. Tja, en nu zelfs asbest. Ook dat nog…
Hoe zou asbest eigenlijk smaken? Zou ik bij een blinde test mijn vertrouwde tijgerrandje pardoes inruilen voor een croky asbestkorstje?
In een artikel op de website van Omroep West heeft Bakkersland aangegeven dat ze ervan verzekerd zijn dat de meeste asbestdeeltjes er met de ontlasting uit komen omdat dat is gebleken uit een proef met ratten van dertig jaar terug. Hmm… een hele geruststelling.
Mocht jij waaghals nou toch brood in huis durven te halen en je hebt geen idee wat je de volgende dag met het oude brood aan moet? Hier een tip voor broodrestjes. Papa zou me dankbaar zijn.
Aziatische borrelwentelteefjes

Klop de eieren los en meng er doorheen: een snuf currypoeder, vissaus, gembersiroop, 1 tl kerriepoeder, beetje peper & zout.

Snij de broodrestjes in repen en smeer van elke reep 1 zijde in met wasabi.
Verknip het zeewiervel zo fijn mogelijk met een schaar.
Verdeel een ruime hoeveelheid sesamzaad gelijkmatig over een bordje en doe datzelfde met het zeewier.
Week de repen brood een half minuutje in het eimengsel: laat ze goed volzuigen. Leg elke reep erna met 1 of 2 zijden op het sesamzaad of het zeewier. Bak ze daarna in een koekenpan, in een ruime hoeveelheid roomboter of olie op halfhoog vuur tot ze goudbruin zijn. De repen met het zeewier lijken een beetje verbrand, maar dat komt door de zwarte kleur van het zeewier: no worries dus!
Lekker met een ijskoud glaasje witte wijn.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.