Becel non-actief

Becel non-actief

Het botert niet helemaal tussen margarine en mij.
Met een moeder als de mijne kan dat ook niet anders. Als ik zeg dat zij een aversie tegen margarine heeft, dan is dat mager uitgedrukt. Nee, als het bij mijn moedertje om boter gaat, maakt het werkwoord smerenplaats voor snijden. Zij snijdt namelijk altijd een paar plakken boter af waarmee de boterham vervolgens wordt bekleed. Er blijft in haar geval dus weinig ‘ham’ over.
Ik heb het hierbij natuurlijk over niets anders dan roomboter. Hoewel dat woord een pleonasme is omdat boter altijd van room wordt gemaakt, leert de ervaring dat de toevoeging ‘room’ erbij vermelden de moeite waard is. Het subiet wegdraaiende hoofd met hoog opgetrokken neus en een blik vol afgrijzen als gevolg van één morzeltje margarine op haar tong, brandt nog op mijn netvlies.
Ik kan niet anders dan mijn mamaatje groot gelijk geven. Een vriendinnetje van mij werkte ooit bij Blue Band in Afrika en ze vertelde me dat de margarine dáár slechts 1 molecuul verschilt van plastic. Laten we wel wezen: op dit continent smaakt dat tegen-je-gehemelte-plakkende goedje alsof het er niet veel moleculen vandaan ligt.
Naast het feit dat je bij het verorberen van een onschuldig bammetje het risico loopt je maag te plastificeren, kan het ook maar zo gebeuren dat er clandestien aan je cholesterolspiegel gesleuteld wordt. Ik doel op de margarine van Becel. Voedselwaakhond Foodwatch eist nu een stop op de verkoop van het cholesterolverlagende Becel pro-activ in supermarkten. Volgens hen zou dit product, dat een medicinale werking heeft, thuis horen in de apotheek. Wat mij betreft heeft Unilever boter op haar hoofd en doen ze er verstandig aan die apotheek ook maar meteen over te slaan en het uit ieder schap te schrappen. Er is namelijk nooit getest wat dit product bij een volwassene op lange termijn uithaalt, laat staan bij kinderen die er mogelijk dagelijks nietsvermoedend hun mes door halen.
Ok, eerlijkheid gebied te zeggen dat de botermanie van mijn moeder geen gezondheidsprijs verdient, maar het is wel een natuurlijk product zonder toegevoegde artificiële vitaminen, onbeduidende E-nummers en onbedoelde transvetzuren. Geniet daarom vooral van een goede klont boter op brood, door een saus of de soep. Maar dan wel met mate.
Om nog maar even bij m’n mama te blijven hier een klassiekertje van haar: goddelijke citroenjam of to go international: lemon curd. En daarnaast een healthy versie van mij.

Rasp met een zester alle rasp van de citroenen en hou dat apart. Pers dan het sap uit de citroenen. Verwarm in een steelpannetje de boter/ kokosolie met het citroensap. Klop in een beslagkom de suiker/ kokosbloesemsuiker met de schil en het ei tot een gladde mousse. Giet als de boter gesmolten is het botermengsel bij de suiker. Roer goed en doe alles weer terug in de pan. Breng het al roerend tot net tegen het kookpunt, zet het vuur af en giet het in een gesteriliseerde pot.
Lekker op brood, met cream cheese bij een scone of door de yoghurt.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.