Artisjok

In Nederland valt de oogst van de artisjok in de maanden augustus en september. De artisjokplant wordt ook wel een distel genoemd: klinkt niet echt smakelijk.


Hoewel de artisjok bijna het allerlekkerssst is in zijn eenvoud: gekookt met een eenvoudige dip om de blaadjes mee af te eten met als hoogtepunt het hart, realiseer ik me dat ik er zo makkelijk niet mee weg kom.
Het is niet altijd artisjoktijd, dus daarom opper ik twee mogelijkheden waarop artisjok het lekkerssst te bereiden zijn.

  • Vers

Koop mooie volle artisjokken, knip eventuele bruine puntjes van de bladeren weg en snijd de stronk zo ver mogelijk weg. (vooral zo dat hij stabiel kan staan)

Kook de artisjokken goed gaar: in ruim kokend water ongeveer 3 kwartier, bij een gemiddelde grootte.
Nu komt er een precisiewerkje aan, maar geloof me het is het meer dan waard.
Zodra de gare artisjokken een beetje afgekoeld zijn is het de bedoeling dat je de binnenkant eruit haalt, dat wil zeggen: het gedeelte waar de blaadjes heel klein zijn tot aan de kern van de artisjok. Wees precies, want die haren zijn niet bepaald smakelijk.
Roer in een bakje verse zachte geitenkaas los met wat fijngesneden bieslook, zout en peper.
Vul alle artisjokken met ongeveer 3 eetlepels van deze kaasmix.
Zet de artisjokken in een voorverwarmde oven (+/- 200 graden) totdat ze goed warm zijn. Het gaat er alleen om dat de kaas goed warm wordt en gaat smelten, want de artisjokken zijn immers al gaar.
Sprenkel voor het opdienen op de kern wat citroensap als je er van houdt en genieten maar!

  • Blik
Ok, ok, ik ben ook groot voorstander van vers eten, maar geloof me dit recept is toch wel een aanrader.
Gooi alle ingredi├źnten in een blender: artisjokharten, munt, dikke yoghurt (vol/ Bulgaars/ Grieks oid) peper, chili, zout, beetje citroensap en eventueel knoflook (bedenk vooraf even of je erna nog een belangrijke afspraak hebt?!?).
Blend alles tot een puree en je hebt een originele en supersimpele dip voor lekkere zoute naturelchips.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.