April food

April food

1 april.
Ik vind het een beetje een vermoeiende traditie. Ik moet vandaag ieder nieuwsbericht in twijfel trekken, op mijn hoede als een soort 007-agent ga ik de straat op en de meest betrouwbaar ogende loebas blijkt in staat rücksichtslos de poten onder me vandaan te zagen. Ogenschijnlijk bonafide bedrijven als katholiek.nl, het Nederlands Visbureau en RTV Utrecht blijken dit jaar de jokers van het ogenblik (zie: http://nos.nl/artikel/630479-1-april-van-hondenpoep-tot-haring.html).
In ben er even in gedoken en kwam nieuwsberichten uit het verleden tegen als: de BBC bericht geur-tv te hebben ontwikkeld, de NOS meldt dat de toren van Pisa is omgevallen, het Jeugdjournaal wil niet langer vrouwelijke redacteuren in dienst nemen i.v.m. kans op zwangerschap en Heineken & Senseo/ Philips introduceren de ‘bierpad’ (inclusief officiële website!). Ik word overvallen door een gevoel van moedeloze teleurstelling als ik realiseer dat bovenstaande aanstichters, die ik zo betrouwbaar achtte, hier hun kostbare tijd aan hebben gewijd.
Het liefst wil ik deze dag negeren, maar iemand in de maling nemen vind ik daar toch net weer iets te leuk voor. Er ontstaat dus ook nog ineens hoge mate van stress, omdat die super-originele-goed-uitgevoerde-perfect-getimede-grap wel vandaag uitgehaald moet worden. Nou ja, vandaag… Dat is er ten slotte misschien wel het meest vermoeiend aan: het blijft niet helemaal bij deze dag. Wees op je hoede voor: ‘1-april-met-een-verlengsnoer’. Gaap.
Iets dat ook niet helemaal is wat het lijkt, is deze ‘spaghetti’. Ik ben dol op pastasaus, maar ik vind de pasta, als ‘ie niet vers is, vaak zo’n smakeloze bal deeg. Je kunt daarom alternatieve sliertjes maken! Van courgette bijvoorbeeld. ‘Courghetti’ dus.

Ik gebruik hiervoor een spiraalsnijder (17,90 bij de kookwinkel). Dat is een soort puntenslijper, maar dan voor groenten. Elke groente die het formaat van een potlood heeft, draai je hiermee tot lange dunne julienne-slierten.
Recept
Haal de gewassen courgette door de spiraalsnijder.
Je kunt het ook met een mes doen, maar dat is een precisie-klusje: snij de gewassen courgette in smalle plakken en vervolgens in dunne slierten. De kern van de courgette is te sponzig; gebruik dat voor een ander gerecht (door groentesoep bijvoorbeeld).
Gooi de slierten in een grote beslagkom en overgiet het met kokend water. Roer dit even door, giet dan af en laat het onder de koude kraan meteen weer afkoelen. Zo zijn de slierten mooi gifgroen en net niet helemaal rauw meer.
Besprenkel de courgette met goede olijfolie (en eventueel een scheutje notenolie), zout, peper, citroensap en citroenschil. Nu is je courghetti een heerlijke basis. Iedere saus of pesto past hier goed bij, maar je kunt het ook als salade ergens bij serveren.
Ik maakte onlangs deze tomatensaus:
Zet met een mes een kruis in de onderkant van de tomaten. Leg ze in een beslagkom en giet er dan kokend water overheen totdat ze onder water staan. Na 2 minuten giet je het water weg en zijn de tomaten makkelijk te pellen. Snij ze erna in blokjes. Snij ook de ui en knoflook fijn.
Verwarm een ruime scheut olijfolie in een pan op hoog vuur. Bak de ui en knoflook glazig. Voeg van de tomaat, tomatenpuree, oregano, laurier, 1 el balsamicoazijn, peper & zout toe. Breng aan de kook en zet het vuur zo laag mogelijk met de deksel op de pan. Laat dit lekker lang door sudderen; schep wel regelmatig om. Als het te droog wordt voeg je water of een scheutje rode wijn toe. Na minimaal 20 minuten (maar liever langer) verwijder je de laurier en schep je wat saus op de courghetti. Vergeet de verse basilicum en een royale hand geraspte kaas niet!
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.