Zo DADELijk – (vegan, suiker- & glutenvrije dadelcake)

Zo DADELijk – (vegan, suiker- & glutenvrije dadelcake)

Wat is de ontoereikende trap van een Spartaanse opvoeding? Dat is namelijk hoe ik mijn vadertjes opvoedskills zou beschrijven. Begrijp me goed: ik heb een heerlijke, liefdevolle jeugd gehad waar uiteraard geen zweepslag aan te pas kwam, maar mijn doen en laten was, laat ik zeggen, nogal gereglementeerd.

 

Zo varieerde de conversatie bij de avonddis van “Wafel, wafel, elleboog van tafel” tot “Mond leeg eten voor je spreekt” en van “Geen bruggen bouwen” tot “Kee, waar is jouw arm?” (wanneer mijn poezelige armpje even op mijn schoot lag bij te komen na een zware dag in de zandbak). Erg eentonig. En er was ook bar weinig ruimte voor dialoog.

Enfin, hij verzekerde me wel dat ik hiermee nooit in verlegenheid gebracht zou worden wanneer ik aan tafel kom te zitten bij koningin Beatrix. Die kans is nu natuurlijk sowieso re-de-lijk nihil.

Naast tafelmanieren, werd mijn vocabulaire ook strikt geregisseerd. In mijn bericht ‘slade’ van vorig jaar heb ik dit uitvoerig uiteen gezet, maar daarbij is het woord ‘gelijk’ niet aan de orde geweest. ‘Gelijk’ in de zin van: ‘(zo) meteen, (zo) direct’. Mijn 7-jarige oren moesten aanhoren dat ik hier te maken had met een Germanisme en dat ‘meteen’ en/of ‘direct’ wèl juist is. Of: ‘zo dadelijk’.

En dat is het punt waar hij zelf de mist in ging! Mijn vader zei namelijk altijd: ‘Zo dalijk’. Dat is niet alleen wel of geen Germanisme, dat komt niet eens in de Dikke van Dale voor. Laat staan het Kramers. Een golf van gelukzaligheid stroomde door mijn adertjes: een hiaat in zijn regime!

 

Men zegt dat je op latere leeftijd meer begrip krijgt voor het handelen van je ouders. Dat heb ik nu ook: ik ben het volkomen eens met de keus voor het woord ‘dalijk’. Althans, in de correcte vorm. Dus: ‘dadelijk’. Ik ben namelijk dol op dadels. Toen ik nog vlees at verscheen er bij elke borrel wel een ovenschaaltje met krokant gebakken, in spek ingepakte, met blanke amandelen gevulde, dadels. Maar het is ook een superlekkere vervanger van suiker; in je muesli, pap of.. cake!

 

Dadelkokoscake zonder suiker & gluten. En ook nog eens vegan. Omg.

Recept

 

Vegan, suiker- en glutenvrije dadelkokoscake

Cake/ nagerecht, 45 min. (incl baktijd), 6p.

 

Ik gebruik in dit recept amandelmeel, maar je kunt ook een alternatief gebruiken als: boekweitmeel of een variant met gluten.

 

Ontpit de dadels en laat ze in warm water een tijdje weken. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vermaal in de keukenmachine allereerst het lijnzaad. Knijp de dadels uit en gooi ze bij het lijnzaad in de keukenmachine samen met de kokosmelk, de inhoud van het vanillestokje, de ghee/ kokosolie en honing. Mix tot een, bijna, gladde massa; de dadels mogen wel grof blijven.

In een beslagkom meng je: het meel, kokosrasp, kardemom, kaneel, bakpoeder, noten, zout en sinaasappelschil tot een egale massa. Daarna schep je er het mengsel uit de keukenmachine doorheen. Giet het dan in een ingevette cakevorm (of bij gebrek daaraan een kleine ovenschaal, zoals ik) en bak hem in ongeveer 35 minuten af. Check na 25 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Dan nog even afkoelen, zodat je zo DADELijk je vingers erbij op kunt eten!

 

Variatietip: (rauwe) chocoladenibs zijn er heerlijk door!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.