Wie wat bewaart, die heeft.. voorraadkastsoep

Wie wat bewaart, die heeft.. voorraadkastsoep

“Geef een appel of een peer: dan kom ik ‘t hele jaar niet meer. “
Vroeger vloog ik op deze dag gewapend met mijn, altijd, zelfgemaakte lampion de deuren langs onder het zingen van deze woorden. Ik zong ze, maar mijn hoofd stond er totaal niet achter. Ik dacht enkel: “Wee je gebeente dat je met een appel of een peer aankomt buurman, die gooi ik linea recta de fruitschaal in als ik thuis ben.” Ook pepernoten kon ‘ie beter bij zich houden: die zorgden alleen maar voor klefwordend gruis in mijn jute buit-tas.

Nee, ik had mijn Sintmaartenroute zó uitgestippeld dat ik alleen aanbelde bij grote kasten van huizen met eigenaren die deze voor mij heilige datum waren vergeten en me dus maar, na m’n kortste liedje (ja: tijd is snoep) met een oversized chocoladereep de laan uit stuurde. Bingo.

Als het zeker was dat alle snoepvoorraden uit de buurt geplunderd waren, maakten mijn broer, zusje en ik de balans op. Onze tassen waren die novemberavond nagenoeg even vol, het grote verschil zat hem echter in de maat van de buit op lange termijn.

Mijn broer had berekend dat hij deze voorraad over slechts vier dagen hoefde te spreiden, omdat op de 15e de Sint alweer zou aantreden en dan dus zijn schoen voor nieuwe aanwas zou zorgen. De publiek geheime verstopplek van mijn zusje was tegen de tijd van de kerstkransjes zo’ beetje in rook opgegaan. En ik? … Laat ik het er op houden dat er medio april net genoeg ruimte was ontstaan om mijn gevonden paaseieren te bergen. Tja, wie wat bewaart….

 

Mijn haren zijn langer geworden en bovenstaande streek ben ik zeker niet verloren. Vanuit mijn voorraadkast zou ik vandaag nog een kruidenierswinkel kunnen beginnen. Drie potten mosterd om mijn verslaving te temperen, houdbare melk voor spontane cappucinodrinkende passanten, Italiaanse kappertjes in olijfolie, zes soorten meel, sambal oelek, badjak, manis en goreng, kookchocola..

Zo’n kast is toch een en al rijkdom?

En soms heb je gewoon van die dagen dat je er niet uit wil of kan: dan zit je bij mij goed. Zo toverde ik laatst dit super lekkere, easy soepje op tafel zonder er de drempel voor over te hoeven.

 

Spinaziesoep met kerrieroom.

Recept

Spinaziesoep met kerrieroom uit de voorraadkast
Soep/ voorgerecht/ klein hoofdgerecht, 30 min., 4p.
Afwas: 1 pan, staafmixer, 1 bakje

De spinazie heb ik steevast in de vriezer liggen: ook een soort voorraadkast. De slagroom is lang houdbaar, ook ideaal voor mijn regelmatige, nachtelijke behoefte aan Irish coffee;-)

 

Snipper de ui en knoflook.

Verarm in een ruime pan 1 el roomboter of olie. Zodra het glazig is voeg je eerst de kerrie en dan het blok bevroren spinazie toe. Giet er een klein beetje water bij en laat het met een deksel op de pan, op laag vuur, ontdooien. Dat duurt ongeveer een kwartiertje, schep af en toe om.

Als de spinazie ontdooit is, gooi je er de bonen, bouillonpoeder, mosterd en nog een scheut water bij. Roer om, laat het goed opwarmen en haal dan de staafmixer erdoor. Je kunt nu met water de soep zo dun/ dik maken als jij lekker vindt. Proef en breng eventueel op smaak.

Klop de slagroom stijf.

Je kunt wat room door de soep roeren, maar je kunt het ook bij het opdienen erop scheppen. Snufje kerrie erop en klaar.

 

Voorraadkastsoep maak je ook met bijvoorbeeld: diepvriesdoperwten, tomaat uit blik, linzen uit blik of kokosmelk.

Boodschappenlijst (heb je dus eigenlijk niet nodig)Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.