Week 40: No potatoe zuurkool

Week 40: No potatoe zuurkool

In deze zuurkool zit geen aardappel en dat maakt hem iets lichter aangezien je misschien geen zin (en ruimte!) hebt in zo’n zware maaltijd. 

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 ui
  • Olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 tl kerriepoeder
  • Peper en zout
  • Evt. scheut melk
  • 350 g gemengde paddenstoelen
  • 1 blik witte bonen á 400 g, uitgelekt
  • Paar takjes verse tijm
  • 1 zak zuurkool, uitgelekt
  • 1 el gladde mosterd

Ook nodig:

  • Staafmixer

Bereidingswijze

  • Schil de appel en de knolselderij en snij ze erna in stukjes. Snipper de ui.
  • Verhit 1 el olijfolie in een ruime braadpan op hoog vuur. Zodra het heet is voeg je de ui toe en wanneer die glazig is de appel, knolselderij, laurier, kerriepoeder, peper en zout en een scheut melk of water.
  • Roer om en zodra het gaat koken zet je het vuur laag met de deksel op de pan. Laat dit staan tot het gaar is: ongeveer 20 minuten.
  • Snij intussen de paddenstoelen in plakjes.
  • Voeg dan de witte bonen toe aan de pan, verwijder het laurierblad, roer om en haal de staafmixer er doorheen. De puree is nu klaar.
  • Met de paddenstoelen kun je 2 dingen doen: meekoken in de puree. Dat is makkelijk en minder vet. Optie 2 is uitbakken in de koekenpan in olijfolie met de geritste tijm. 
  • Voeg de uitgelekte zuurkool aan de puree toe en eventueel dus ook de ongebakken paddenstoelen. Meng dit goed en laat dit op een laag pitje aan de kook komen. Roer af en toe om. Mocht het te droog zijn, voeg dan nog wat melk/ water toe.
  • Ten slotte breng je het geheel op smaak met mosterd, peper en zout.
  • Als je de paddenstoelen hebt uitgebakken, strooi je die er voor het opdienen overheen.

Tip: zuurkool bevat veel vitamine C en omdat het gefermenteerd is, is het een soort probiotica. Goed voor je weerstand dus!

Vlees-vistip: magere rookworst