Week 38: Zwarte bonenburger

Week 38: Zwarte bonenburger

Je barst waarschijnlijk niet meer van de energie. Deze burger is daarom een uitkomst: hij geeft veel energie en hij is heel makkelijk te maken. Je kunt hem ongebakken ook 1 á 2 dagen in de ijskast bewaren, ook handig. 

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • Olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 blik zwarte bonen
  • 3 handjes paneermeel/ panko
  • Peper en zout
  • 2 tomaten
  • 1 bosui
  • Handje verse koriander of bladpeterselie
  • Sap van 1 limoen
  • 1 avocado
  • 3 el volle kwark
  • Snuf kerriepoeder
  • 4 broodjes

Ook nodig:

  • Keukenmachine

Bereidingswijze

  • Hak de knoflook en ui fijn. Bak het aan in een koekenpan met 1 el olie en voeg de komijn- en gerookte paprika- paprikapoeder toe.
  • Spoel de zwarte bonen af met water en doe ze in de keukenmachine. Voeg het ui-mengsel toe en blend kort; het moet grof blijven. Na het blenden doe je 2/3e paneermeel/ panko, peper en zout erbij. 
  • Vorm met koude, natte handen 4 burgers en rol ze ten slotte nog een keer door de rest van de paneermeel/ panko.
  • Laat in de koekenpan 1 el olijfolie heet worden en bak hierin de burgers tot ze een korstje hebben.
  • Intussen maak je de salsa: snij tomaat, bosui en koriander fijn en meng met limoensap, peper en zout. Snij de avocado in plakjes. Meng in een kommetje de kwark met kerriepoeder.
  • Eventueel kun je de binnenkant van de broodjes nog even roosteren in de koekenpan na de burgers.
  • Nu kun je de burgers bouwen! 

Tip: naast veel eiwitten, vezels en geen vet bevatten zwarte bonen antioxidanten. Super gezond dus. De burgers kun je ook met andere soorten bonen maken.