Week 38: Zwarte bonenburger

Je barst waarschijnlijk niet meer van de energie. Deze burger is daarom een uitkomst: hij geeft veel energie en hij is heel makkelijk te maken. Je kunt hem ongebakken ook 1 á 2 dagen in de ijskast bewaren, ook handig.

Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- Olijfolie
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 blik zwarte bonen
- 3 handjes paneermeel/ panko
- Peper en zout
- 2 tomaten
- 1 bosui
- Handje verse koriander of bladpeterselie
- Sap van 1 limoen
- 1 avocado
- 3 el volle kwark
- Snuf kerriepoeder
- 4 broodjes
Ook nodig:
- Keukenmachine
Bereidingswijze
- Hak de knoflook en ui fijn. Bak het aan in een koekenpan met 1 el olie en voeg de komijn- en gerookte paprika- paprikapoeder toe.
- Spoel de zwarte bonen af met water en doe ze in de keukenmachine. Voeg het ui-mengsel toe en blend kort; het moet grof blijven. Na het blenden doe je 2/3e paneermeel/ panko, peper en zout erbij.
- Vorm met koude, natte handen 4 burgers en rol ze ten slotte nog een keer door de rest van de paneermeel/ panko.
- Laat in de koekenpan 1 el olijfolie heet worden en bak hierin de burgers tot ze een korstje hebben.
- Intussen maak je de salsa: snij tomaat, bosui en koriander fijn en meng met limoensap, peper en zout. Snij de avocado in plakjes. Meng in een kommetje de kwark met kerriepoeder.
- Eventueel kun je de binnenkant van de broodjes nog even roosteren in de koekenpan na de burgers.
- Nu kun je de burgers bouwen!
Tip: naast veel eiwitten, vezels en geen vet bevatten zwarte bonen antioxidanten. Super gezond dus. De burgers kun je ook met andere soorten bonen maken.