Wat is een koerei? – (ei in een kopjuh)

Wat is een koerei? – (ei in een kopjuh)

 

Als kind dacht ik nog wel eens dat het om een koeienei, kortweg, koe-ei, ging: “Palm, palm pasen, ei, koe-ei!”
Dat zou wat zijn: een koe die naast al die vier magen ook nog ergens een gaatje vrij moet maken voor de productie van eieren. En die zouden dan via de uiers ter wereld komen? Eier-uier-leiders dus. Arm beest.
Nee, dat is het niet, maar wat het wel is? Ik tast nog steeds in het duister.
Dit is niet het enige ei-dilemma, of: gehEIm, dat mijn jeugd gekend heeft. Voor intimi is een dit een bekende anekdote, maar ik haal hem graag nog eens uit de oude doos. Al is het maar omdat dit familiereceptje te lekker is om geheim te houden. Komt’ie:

 
Ik ben opgegroeid in een gezin van 6, wat op zondagochtend zorgde voor grote chaos aan de keukentafel. Iedereen was uiterst druk met zichzelf: mijn grote zus stond er op dat Ace of Base op maximaal volume uit de speakers schalde. Met zijn geëtter deed mijn broer z’n uiterste best het bloed onder mijn kleine zusjes nagels te peuteren, waarop zij er alle noten van de toonladder uit brulde. Mijn vader bleef stoïcijns de NRC-weekendeditie doorploeteren en mijn moeder maakte de kakofonie compleet met het opschuimen van de, voor haar heilige, cappuccinomelk.
Maar elke zondagochtend stond 1 zaak centraal. Als mijn vader de laatste letters van het nieuws had geabsorbeerd, stelde hij steevast de vraag: “Wil jij een eitje in een dopje, of in een kopje?” Net zo steevast raakte ik in blinde paniek omdat ik, 7 dagen na de vorige zondag, weer het verschil vergeten was. Maar wanneer ik om uitleg vroeg, leek papa een repeterende plaat: “Nee, wil jij een eitje in een dopje, of in KOPJUH!” Door schade en schande wist ik op den duur een ezelsbrug te bouwen: ‘dopje’ komt van eierdopje: dan kreeg ik een gekookt ei in een eierdop. Waar ‘kopje’ voor stond is hieronder te lezen. Toen ik dit eenmaal onder de knie had, begreep ik niet waarom ik de vraag überhaupt gesteld kreeg: dit ei is een waar feestje! Dag saai gekookt ei! Dag familiegeheim!

 

Recept

Ei in een kopjuh
Ontbijt

– Zet de eieren op met koud water en breng aan de kook. Zodra het kookt wacht je 3 minuten.
– Ondertussen gooi je in ieder kopje het volgende: klein klontje roomboter, minischeutje melk, ruime snuf kerriepoeder, versgemalen peper, 1 tl mosterd, 1 tl mayo (hoeft niet perse), wat zout (mijn grootmoeder gebruikte in plaats van zout maggi, maar dat is eigenlijk natuurlijk een doodzonde. Stiekem wel lekker.) en ten slotte voor de daredevils onder ons: een beetje sambal of chilipoeder.
– Laat de eieren schrikken onder de koude kraan en pel ze.
– Ieder ei gaat in 1 kopje. Ok, mijn liefde wil er altijd 2 per kopje, dat kan natuurlijk ook;-) Dan voeg het dubbele van bovenstaande ingrediënten toe)
– Even prakken en proeven. Als je hem op smaak vindt, is het klaar!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.