Verstandsquiche

Verstandsquiche

‘Snoep verstandig neem een Apple.’

Had ik dat maar in acht genomen toen de Apple-aandelen nog voor een habbekrats in te slaan waren: ergens in een antraciet verleden.

Vandaag verbaast Tim Cook de hele wereld om als opvolger van Steve het bedrijfje boven een waarde van 700 miljard uit te laten stijgen. Bijna net zo veel als Nederland waard is. Hallo? Ik vind dat echt wel heel veel.

Op zo’n moment kan ik er echt van balen dat ik zo’n mainstream adapter ben met mijn zilveren laptop, m’n toen nog coole iPod en mijn nu onmisbare iPhone. Waarom gebruikte ik destijds niet mijn verstand en deed ik aan andere Apple- aankoop: wat wijselijke aandeeltjes voor weinig? Dan had ik nu wèl geld gehad voor de allernieuwste iPhone6… Of zou dat onverstandig zijn?

Nee, als het op verstand aankomt is er bij mij toch significant vaak sprake van ‘ver stand’. Ook wanneer bij mij de behoefte aan zoet, snoep, slecht en verderf zich weer eens als een uitbarstende Vesuvius aandoet, denk ik niet: “Goh, laat ik mijn tanden eens even fijn in een appel zetten.” Nope.

Toch heb ik nu een appetijtelijk, verstandig recept: de verstandsquiche. De keuze voor een quiche is in meerdere opzichten verstandig, namelijk:

– Makkelijk om van te voren te maken;
– De ideale manier om niet-herbivoren aan groente te krijgen;
– Kan als: lunch, borrelhap of diner. En wat er overblijft gaat de volgende dag zo ‘hopla’ mee in de broodtrommel;
– De ideale oplossing om af te komen van in de ijskast ronddolende restjes groente;
– Ziet er prachtig uit en is gewoon overheerlijk! (of: ovenheerlijk ).

Recept

 

Verstandsquiche

Hoofdgerecht/ lunch, 1 uur incl. oventijd, 4p.
Afwas: 1 pan, 1 springvorm/ ovenschaal

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil met een dunschiller de wintergroente zoals: wortel, pompoen en knolselderij. Snij erna alles in blokjes.

Smelt een behoorlijke klont roomboter in een braadpan op hoog vuur.

Wanneer de luchtbellen weg zijn voeg je de uitgeperste knoflook en ietsje later alle groente toe.

Schep dit om. Rits dan boven de pan wat verse tijm en voeg een theelepel kerriepoeder toe.

Zet het vuur laag en giet een scheut water en/ of een scheut melk/ room/ restje witte wijn bij. Deksel erop en ongeveer een kwartier laten smoren.

Bekleed ondertussen een ingevette ovenschaal of springvorm met roomboter-bladerdeeg.

Wanneer de groente wat zachter is, maar nog wel ‘al dente’, zet je het vuur uit. Voeg dan de geraspte kaas toe. Ik vind geitenkaas het lekkerst, maar doe waar jij zin in hebt: Parmezaanse of oude kaas is ook heerlijk!

Proef even wat je er van vindt en breng dan op smaak met zout, peper en voor de dare devils onder ons een beetje sambal.

Ten slotte klop je de eieren los en giet je die bij het groentemengsel. Roer het goed door.

Schep de massa in de beklede vorm.

Plaats de schaal in de oven en bak hem in ongeveer 35-40 minuten af: totdat hij bruin begint te worden. Alleen het ei hoeft te garen, dus als je er in prikt en er blijft niets aan de prikker zitten, dan is ‘ie gaar.

Zet dan de oven op de grill-stand en de hoogste temperatuur voor een goudbruin korstje. Pas op! Blijf erbij staan, want dit gaat heel snel.

Een frisse groene salade is er lekker bij.

Boodschappenlijst

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.