Verstandsquiche

Verstandsquiche

Ik zal maar meteen eerlijk met jullie zijn: mijn vegan challenge is niet meer. Hij is een vluchtige en pijnloze dood gestorven, God hebbe zijn ziel.
Doodsoorzaak: mijn karakter.
Ik leg uit.
Na exact een week geen dierlijk product mijn mond te laten passeren ging ik met een paar flessen goede wijn onder de arm borrelen bij mijn schoonzusje in de grote stad. Hoera, wat een feest! “Ik haal nog wel even wat snacks bij de Albert Heijn” riep ik. Eenmaal daar aangekomen zonk me de moed volledig in de schoenen: in ieder pakje, zakje, spulletje en goedje dat normaal mijn borreltafel zou verrijken, zat wel iets dat ooit met een dier te maken had gehad. Was het geen kaas dan was het wel melkpoeder en was het geen ei dan was het wel gelatine, pff. Met een berg chips, tapenade, hummus en een donderwolk boven mijn hoofd liep ik de grootgrutter weer uit.
Het kan toch niet de bedoeling zijn dat te zoute, vette, veel conserveringsmiddelen bevattende troep mijn zaterdagavond laat bezoedelen? Het antwoord van mij vriend was heel simpel: “Dan maken we toch gewoon even een klein uitzonderingetje!”
HO STOP HALT! Daar ontstaat de error in mijn hoofd. Ik doe iets óf wel óf niet. Dus óf een maand lang 100% diervrij eten óf niet. En niet vegan min op zaterdagavond 4,5 toastje met blauwe kaas, op zondagochtend een eitje, toch een ietsiepietsie roomboter op mijn dagelijkse plakje ontbijtkoek en oh ja er zat wel een runderbouillonblokje in de soep..
Ik kwam mezelf hier echt even tegen. Want na dus 1 stukje kaas te hebben gehad, werkte het niet meer. Ik kon niet de motivatie vinden om weer opnieuw te beginnen. Het vermoede was er al maar nu weet ik het zeker: ik ben echt een gevalletje rennen of stilstaan.
Ik zie mijn poging geenszins als een mislukking: die dierloze week heeft me weer een stukje bewuster gemaakt van hoe afhankelijk ons dieet van dieren is, maar ook dat het best een keertje zonder kan. Dat zal ik dan ook zeker blijven doen af en toe. ‘Bewustwording’ daar gaat het om. Ja, dat heb ik echt niet zelf verzonnen, maar wordt daar maar eens bewust van.
Zo ben ik me bewust van het feit dat er veel te veel voedsel wordt verspild. En daarom zoek ik altijd naar goede oplossingen voor mijn kliekjes. Meestal levert 4 kliekjes in een pan kieperen al verbazingwekkende (en helaas niet te repliceren) maaltjes op. Maar een andere ideale oplossing is deze verstandsquiche. Niet vegan, maar wel verstandig. Verstandig omdat je er al je kliekjes in kwijt kunt, verstandig omdat ‘ie niet te versmaden is en verstandig omdat een kliekje hiervan de volgende dag mee kan in de lunchtrommel.

Recept

Verstandsquiche
Lunch/ hoofdgerecht, 1 uur en 15 min (incl. baktijd), 4p.

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
– Snij alle restjes groenten die je in de quiche wilt verwerken klein.

– Smelt een grote klont roomboter in ruime braadpan op hoog vuur.
– Bak eerst de ui en knoflook glazig en voeg dan de kerrie toe en erna de groenten in de volgende volgorde: stevig eerst, zacht laatst. (dus pompoen voor courgette)
– Schep om, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.
– Vet de springvorm in met olie, bekleed hem dan met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
– Zet de springvorm in de oven voor 5 a 10 minuten, zodat het een beetje voorgaart.
– Klop ondertussen in een kommetje de eieren met de mosterd los.
– Wanneer de groenten net gaar zijn, haal je de pan van het vuur.
– Voeg de kaas toe aan het groentemengsel.
– Schep goed om zodat het mengsel een beetje afkoelt voordat het eimengsel erbij gaat: anders gaat het schiften.
– Voeg naar smaak peper en een klein beetje zout toe.
– Voeg het eimengsel toe.
– Roer om en giet in de springvorm.
– Bak de quiche in +/- 45 minuten gaar.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.