Verg eten – (geroosterde knolselderijaardpeersoep)

Verg eten – (geroosterde knolselderijaardpeersoep)

“De man die je gaat interviewen heet Stratos en je hoeft hem ook maar twee vragen te stellen. Piece of cake dus.” Nou toen ik amper 5 weken na mijn bevalling voor het eerst voor een camera stond bleek dat een soort Mount Everest beklimming op 1 been. Want hoeveel ik, met mijn spiekbriefje in de hand, ook had staan oefenen: “Stratos, Stratos, Stratos”, vlak na het woordje ‘actie’ stak ik als volgt van wal: “Hallo, Gyros!”
Dat ik het al fout doet is knap. Maar dat ik hem dan ook nog verwar met een traditioneel, Grieks, gekruid varkensspiesje…

Ik had wel eens gehoord van het fenomeen ‘zwangerschapsdementie’, maar was het ook weer… vergeten. Ik begrijp het als mannen nu denken dat dit vast weer een of ander aanstellerig verzonnen nep-kwaaltje is. Dat dacht ik namelijk ook een jaar geleden. Maar Meneertje Stratos heeft me toch wel doen inzien dat het serious business is. Dan heb ik het namelijk nog niet eens over al die keren dat ik met tassen onnodige boodschappen thuis kwam en meerdere nieuwe pinpassen heb moeten aanvragen omdat ik me de code die ik al 15 jaar dagelijks intoets met geen mogelijkheid wist te herinneren.
Al die fijne ‘zwanger-zelf-hulp-websites’ waarvan je hoopte dat je ze nooit zou bezoeken omdat jij niet zo wordt en waar je dan dus toch op belandt, geven een super tip: “Maak lijstjes!” (dat blije uitroepteken is misschien wel de voornaamste reden om die sites te mijden) Anyway, toch volgde ik die tip schaapachtig op. Maar ja, wat heb je aan een lijstje als je midden in de supermarkt ontdekt dat dat handige ‘lijstje!’ nog onaangeroerd op het aanrecht ligt te liggen? Zoals ik al zei: dit is een serieuze aangelegenheid.
1 van die vreselijke websites leerde mij ook dat zwangere vrouwen het geheugen van een 60-jarige hebben en dat de vergeetachtigheid kan aanhouden tot 32 weken na de bevalling. Het komt er dus eigenlijk op neer dat in Nederland ruim 2 miljoen vrouwen rondlopen die ontoerekeningsvatbaar zijn. Daarom bij deze mijn oproep: “Bent of kent u zo iemand? Heb begrip. Uitroepteken.”
Zwanger of niet: de aardpeer leek ook een tijd in een vergeethoekje terecht te zijn gekomen en verdiende daarom het predicaat ‘vergeten groente’. Je weet wel: die groentes die nu superhip, en dus alles behalve vergeten, zijn. Hier een recept van een overheerlijk soepie met een boodschappenlijstje dat zelfs ik kon onthouden.

Recept

Geroosterde aardpeerknolselderijsoep
Soep/ voorgerecht/ lunch

 

– Verwarm de oven voor op 190 graden    
– Schil de aardperen en knolselderij en snij in stukken
– Schil de knoflook en snij in plakjes
– Gooi alles in een ovenschaal en besprenkel ruim met olie, rits de tijm er boven en voeg peper, zout en 2 el water toe.
– Rooster in de oven tot het gaar is. Ongeveer 45 minuten.
– Gooi het dan in een pan met de bouillon en de melk/ room en pureer tot gladde soep. Voeg water toe als je de soep dunner wilt.
– Zet op het vuur om weer op te warmen.
– Ondertussen rooster je in een koekenpan zonder olie de hazelnoten
– Breng de soep nog even op jouw smaak met peper en zout en dien op met een paar druppels olijfolie, de hazelnoten en eventueel zelfgemaakte croutons (moeite waard!)

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.