Ver-van-mijn-bed-verzet (verse doperwtensalade)

Ver-van-mijn-bed-verzet (verse doperwtensalade)

Er is een vliegtuig neergestort.
Er is een uit Nederland afkomstig vliegtuig neergestort.
Er is een uit Nederland afkomstig vliegtuig neergestort op een route die mijn zus die op Bali woonde, ook altijd nam.
Er is een uit Nederland afkomstig vliegtuig neergestort op een route die mijn zus die op Bali woonde ook altijd nam waarop, via 1 of 2 keer handschudden, wel tientallen bekenden zaten.
Hoe meer informatie er doorsijpelt, hoe aangrijpender het wordt. Of eigenlijk: hoe meer de informatie mijn straatje nadert, hoe aangrijpender het wordt. Ik voel me er bijna schuldig over. Als het een toestel zou zijn geweest met 193 Fransen, zou ik er dan ook al dagen zo mee bezig zijn?
Het antwoord is simpel: nee.
Iedere avond ren ik verheugd naar de brievenbus voor een verse Parool. Ik kan me niet voorstellen dat hetzelfde gevoel me bekruipt wanneer er een krantenjongen zo gek is om een ommetje te maken om bij mij de Leeuwarder courant door de deur te gooien. Waarom spreekt lokaal nieuws mij zo aan? Waarom kop ik het snelst door het buitenland katern? Als ik er niemand ken, er nooit ben geweest of er niet in geloof, dan blijft de gevoelspoort gesloten. 

Hoezeer ik rationeel ook besef dat er op de Gazastrook momenteel onmenselijke taferelen plaats vinden, er is blijkbaar een Nederlands slachtoffer of een ontbrekende drempel op een gevaarlijk punt in mijn straat in Amsterdam-Zuid nodig, wil mijn interesse en gevoelige snaar geraakt worden.
Als ik naar de rampzalige gebeurtenis van afgelopen donderdag kijk, verdenk ik het menselijk lichaam ervan een afweermechanisme te hebben ingebouwd. Een soort ‘ver-van-mijn-bed-verzet’. De mens kan het zichzelf gewoonweg niet aandoen om vanwege iedere nare gebeurtenis die zich voordoet op onze globe, z├│ van de leg te zijn als ons kikkerlandje nu is. Ik ben onze corpus toch wel een behoorlijk potje dankbaar, want deze pure ellende wil je toch in de verste verte niemand aandoen?

 

Naast lokaal nieuws spreekt lokaal eten mij ook aan. Zoals dit gerecht met verse doperwten van de boer in de buurt. (verzekerde het Turkje in mijn straat mij.. ­čśë )

 

Verse doperwtensalade met sinaasappel en kruiden.

Recept

Verse doperwtensalade met sinaasappel en kruiden
Salade/ bijgerecht, 15 minuten, 4p

Dop de erwten en kook ze in water met een snufje zout gaar in 5 a 10 minuten. Even proeven tussendoor: de ene erwt is groter dan de ander. Zodra ze gaar zijn spoel en koel je ze af met koud water.

Ondertussen rooster je in een koekenpan op laag vuur de hazelnoten tot ze mooi bruin zijn.

Snij de bosui in ringetjes en knip met een schaar de basilicum en munt fijn.

Meng alles in een kom en voeg 3 el olijfolie, 1 el witte wijnazijn, het sap van de sinaasappel, zout & versgemalen peper toe. Tot slot rasp je er sinaasappelschil en ruimschoots kaas over.

 

Tip: je kunt er heel gemakkelijk een maaltijdsalade van maken door gekookte wilde rijst, spelt of zoals ik, gort (& een restje rucola) toe te voegen. 1 handje per persoon. Voeg verder van ieder ingredient ook iets meer toe. (zie afbeelding onder)

Boodschappenlijst

Als maaltijdsaladeGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.