Venkelsnoep – (venkellimoensoep)

Venkelsnoep – (venkellimoensoep)

Kun je je voorstellen wat de oppervlakte van Nederland is? Ik bedoel: echt voor je zien? Vermenigvuldig dat nu eens met 34. Da’s best groot, toch?

Dit is de afmeting van de ‘plastic soep’; het voor en door de mens geproduceerde en onontbeerlijke materiaal dat we afgedankt maar even in de zee geflikkerd hebben. Uit alle hoeken en gaten van de wereld wordt continue een duit in het soepje gedaan: de Maas spuugt per etmaal 15.000 stukjes plastic de Noordzee in, de bodem van de Thames is bezaaid met plastic en er is in de Donau per m3 meer plastic aangetroffen dan vislarven. En na een dag als koningsdag is ook lokaal te zien dat de zorg om moeder natuur een beetje in de soep gelopen is.

Gelukkig hebben 12 partijen in Amsterdam een manifest ondertekend, waarin wordt afgesproken dat de stad vanaf vandaag korte metten gaat maken met de stadssoep. Hiermee wordt Amsterdam in één keer koploper in het structureel oplossen van de plastic soep; zowel in eigen land als daarbuiten. Dat klinkt goed!

 

Want los van het feit dat ik kotsmisselijk word van de argeloze en arrogante houding van de mens jegens de natuur, is het ook zonde dat het woord soep een vervuilde connotatie krijgt. Ik ben dol op soep; als klein kind al. Het water loopt me in de mond als ik denk aan hoe ik oma’s groentesoep met ballen opslurpte met huid, haar, glibberige vermicellisliertjes en zonder ballen; die liet ik toen al links liggen.

Wel moet ik bekennen dat soep vroeger bij mij ook weleens voor teleurstellingen gezorgd heeft. Als ergens op een uithangbord of in een menukaart ‘soep’ stond, las ik het vaak als ‘snoep’. De ontgoocheling ten spijt denk ik dat ik me nu gelukkig mag prijzen dat me destijds geen bordje erwtensnoep voorgeschoteld is.

 

Hier een recept van een soepje dat me zo blij maakt als een kind met snoep. Omdat het verrassend lekker en ook heel erg makkelijk is.

 

Venkellimoensoep

Recept

 

Venkellimoensoep

Soep/ voorgerecht, 20 minuten, 4p.

 

Hak de venkelknollen, ui en knoflookteen in stukken (hoeft niet heel fijn).

Laat een ruime klont roomboter of scheut olijfolie warm worden op hoog vuur in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Wanneer dat glazig is, voeg je de djeroek poeroetblaadjes en de venkel toe. Schep dit om. De geur van de blaadjes komt nu vrij; ruik!

Blus het geheel af met de groentebouillon en als je in huis hebt een scheut vermout of Pastis. Zet dan het vuur laag. Laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen.

Als de venkel gaar is zet je het vuur uit en voeg de kokosmelk toe. Beetje peper, zout, eventueel een snuf chilipeper en proeven. Goed? Dan kun je de blaadjes er uit halen en het geheel pureren. Verwerk er dan naar smaak limoenrasp en/ of sap doorheen.

Op deze manier is de soep vrij dik. Houd je hier niet van? Voeg dan meer bouillon, water of kokosmelk toe.

Boodschappenlijst

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.