(v)enkel – venkelcitrussalade

(v)enkel – venkelcitrussalade

Wil je een glas wijn? 

Als Vlaming beantwoord je met ‘ja’ en als Nederlander met ‘lekker’ of ‘heerlijk’.

We spreken allemaal Nederlands, maar de keus die we maken uit de 240.000 woorden die de dikke van Dale telt, loopt nogal uiteen. 

Als je ‘ja’ hebt gezegd op dat glas wijn, dan verschijnt er een ‘garçon’ bij je tafel die de fles ontdoet van zijn kurk met een ‘aftrekker’.. Waarna je de menukaart openslaat en je je een weg baant door de ‘groentjes’, ‘ajuin’, ‘look’, ‘patatten’, ‘plattekaas’, ‘appelsien’ en ‘pompelmoes’. “En lust u daarbij ook ‘kraantjeswater’ bij?”

De verschillen beperken zich uiteraard niet tot in het restaurant. (of ‘op’ het restaurant, zoals zij dat zouden zeggen)

Zo vroeg ik een keer de weg nabij Antwerpen, waarop mij werd geadviseerd om na het ‘rondpunt’ ‘altijd’ rechtdoor te gaan. Rondpunt, rotonde.. Een kniesoor die daar over valt. Maar de gevolgen van de keus voor het woord ‘altijd’ hadden desastreus kunnen zijn! Als ik mijn Hollandse nuchtere verstand niet had gebruikt, had ik nu mijn benzine-loze auto achterlatend langs de vangrail van de snelweg richting Gibraltar gelopen. Altijd rechtdoor. Da’s echt wel heel lang.

 

‘Enkel’ is ook zo’n woord. Onlangs meldde het nieuws dat Vlaamse politieagenten enkel in het Nederlands mogen Twitteren. Hmm. ‘Enkel’.. of ‘alleen’?
Who cares? Het voordeel van het verschillend woordgebruik is dat je je direct na Breda al zo lekker in het buitenland voelt. Wat mij betreft moeten Vlamingen dus vooral ‘enkel’ gebruiken.

Maar ook: venkel! Venkel op zijn zomers: in combinatie met citrusfruit. Een plezant gerechtje.

Recept

 

Venkelcitrussalade

Salade/ bijgerecht, 20 minuten, 4p.

 

Verwijder de beschadigingen, bruine onderkant en groene stengels van de venkel. Snij hem fijn met een mandoline. Het kan ook met de hand, maar dat is een precies klusje!

Doe de venkel in een grote kom en besprenkel het met 4 el olijfolie, sap van de limoen en sap van een halve citroen. Als je het lekker vindt om aan het eind limoen- citroenzest door de salade te mengen, vergeet dan niet de zest te raspen vóór je de limoen/ citroen uitknijpt voor het sap 😉

Dan voeg je ruim zout, versgemalen peper en naar keuze chilipeper toe. (ik doe een halve theelepel)

Schud goed om en zet weg in de ijskast. Op deze manier wordt de venkel al iets malser; dat vind ik lekker. Hoe langer je hem laat staan: hoe gaarder ‘ie wordt. Jij beslist.

Ondertussen snij je met een schilmes de boven- en onderkant van de sinaasappel. Zet hem voor je op de snijplank en snij van boven naar beneden rondom de schil eraf, totdat er geen wit meer te zien is.

Hetzelfde doe je met de grapefruit.
Mocht je te dik geschild hebben; knijp de schil dan uit boven de kom met venkel.

Snij de sinaasappel en grapefruit in plakjes of partjes; wat je leuk vindt.

Snij ten slotte de avocado ook in plakjes of blokjes en meng alles, dus ook eventueel de zest, door de venkel.

Proef even en voeg naar smaak peper, zout en/ of chili toe.

Tip 1: wil je er een maaltijdsalade van maken? Voeg dan per persoon 1 kopje gekookte linzen toe. Linzen met citrus is een lekkere en hele gezonde combinatie.
Tip 1: mijn buik gaat ervan flippen, maar als je het lekker vindt kun je ook ringen rode ui passen toevoegen.

Boodschappenlijst

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.