VÆGÅN GRÅTIN

VÆGÅN GRÅTIN

Ik heb een gave. Ik ben heel goed in het opruimen van andermans spullen. Een ver van de kapstok verwijderde jas, een amper leeggegeten bord en ook de schone was aan het droogrek: zodra ik het in mijn vizier krijg, sla ik onbewust toe, mevrouw Helderder is er niets bij. Opgeruimd staat netjes. Lov it.
Content met het resultaat van mijn opruimdrang, werd ik laatst door vriendlief vriendelijk doch dringend gewezen op het inconsequente karakter van mijn gedrag. Ik laat namelijk nogal eens wat steekjes vallen. En dat zijn opmerkelijk genoeg altijd dezelfde steekjes: mijn eigen troep.
Het kost wat trots, maar ik ben bang dat ik de beste man gelijk moet geven. Ik heb een soort blinde vlek voor mijn eigen bende.
Dat kleine stapeltje nog-uit-te-zoeken post dat ik zo lang maar even keurig netjes aan de rand van de tafel heb geparkeerd, ligt toch niemand in de weg? Die berg met net-niet-vieze-maar-al-wel-gedragen kleren die ik in de hoek van de kamer heb weggemoffeld, is toch praktisch onzichtbaar? En mijn hardloopjasje dat daar midden in de kamer uithangt op een stoel, is geen doorn in het oog omdat mijn jasje wèl mooi is.

Laatst keek ik niets vermoeiend tv toen in een reclameblok de nieuwe spot van meubelgigant Ikea voorbij kwam. In de commercial met de tagline ‘Dag rommel!’, komt het fenomeen ‘rommelblindheid’ aan bod: rommel van jezelf die je niet ziet. Verhip. Alle rommel nog an toe: ik ben niet alleen!

Ikea had nog meer opmerkelijk nieuws deze week. De Zweedse balletjes, wie kent ze niet, zijn namelijk vanaf april ook in veganistische uitvoering verkrijgbaar. Dus voortaan kun je na de altijd langer dan voorgenomen zwoegtocht via de eenrichtingslijn door de blauw-gele jungle, gevolgd door het onvermijdelijke, reusachtige magazijn op zoek naar de Bennie die er in het echt toch iets minder solide en kwalitatief hoogstaand uitziet, je frustratie weg eten zonder er een dier mee lastig te vallen. I like it a lot.
Ik kook niet vaak veganistisch, maar als Ikea het doet, kan ik niet achterblijven: what’s in the name? I kee a.

Hier daarom het recept van een gerecht dat ook heerlijk smaakt in veganistische vorm: mijn vegan wintergratin.

Recept

 

Vegan wintergratin
Bijgerecht, 1 ¾ uur ( + oventijd), 4 – 6p.
Afwas: 1 pannetje, 1 ovenschaal

Deze keer maak ik de gratin vegan, maar met gewone room, melk en kaas is ie ook onweerstaanbaar: doe waar jij zin in hebt!

– Verwarm de over voor op 160 graden (140 graden hete lucht).
– Schil de knolselderij en snij, samen met de meiknol, in dunne plakken.
– Verwarm in een pannetje de melk, room, mosterd, (evt. scheut witte wijn), geritste verse tijm, knoflook, versgemalen peper & zout. Zorg ervoor dat het net niet kookt. Zet dan het vuur uit.
– Vet een ovenschaal in met olie en leg de plakken dakpansgewijs in de schaal. Giet dan het pannetje voorzichtig leeg over de groenten. Zet in de oven voor 1 uur en 20 minuten tot het goudbruin is. Je kunt het eventueel een iets bruiner korstje geven door het ten slotte heel even onder de grill te zetten.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.