Tot (Alpro) soja – (edamame radijs salade)

Tot (Alpro) soja – (edamame radijs salade)

Koffie is hip. Waar aan de ene kant de almaar groeiende koffieketen Starbucks wereldwijd nu zelfs gaat investeren in de studie van haar werknemers, gaat er in Amsterdam geen week voorbij zonder dat er ergens een pop-up, in-store, superexclusieve, selfblendmaking espressobar haar deuren opent.

Barista’s hebben aanzien. Het straatbeeld is gevuld met to-go-koffiebekers. En iedere zichzelf respecterende cafeïnejunk weet uiteraard in 2 woorden het verschil tussen een skinny latte macchiato en een demi marocchino uiteen te zetten.

(Wil jij dat ook, zie: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_coffee_beverages)

Bij het lezen van de menukaart van ieder koffiecafé waan je je bijna bij een reisbureau: “Ga je voor Colombia, Equador of Ethiopie?”

En daar blijft het niet bij. Ook in opmars is de verscheidenheid aan soorten melk die je bakje troost kunnen verrijken. Naast het witte koeiengoedje, kun je nu ook kiezen voor varianten van de geit, amandel en sojaboon.

Aangezien ‘het nieuws’ zegt dat koeienmelk toch niet zo goed is als ons in de jaren ’80, toen ik liters schoolmelk moest drinken, werd wijs gemaakt, stond ik wel open voor een alternatief. Een nieuwe verslaving was geboren en ik nam het meteen op in mijn koffie-idioom: ‘soja- en amandelcchino’. Liters dronk ik ervan. Tot ik op een goed moment de verpakking van de Alpro Soja bestudeerde en van de weeromstuit ontdekte dat ze wel nog even wat suiker aan de melk toevoegen. Ik gooi dus eigenlijk sojayoki in mijn koffie. Je kunt veel op te merken hebben over koeienmelk en de machtige zuivelindustrie die ons wel of geen loer draait, maar van suiker toevoegen aan gewone melk heb ik ze nog niet kunnen betichten.

Daarom besloot ik mijn verbolgenheid te delen met Alpro. De vriendelijke werknemer Bob antwoordde mij binnen een dag als volgt:

 

“In onze Alpro producten zit een klein beetje suiker, dat is toegevoegd voor de smaak. Nogmaals; het gaat hier om een hele kleine hoeveelheid suiker. Suiker zit in veel producten; koek, chocolade, maar ook in brood, vla, limonade enz. Uiteraard is het goed om niet teveel suiker te gebruiken, maar binnen een gezond en bewust eetpatroon kan suiker prima.”

 

Wacht. Wat? Omdat limo, brood en vla het mogen, doet Alpro het ook? Geef toe, Bob, dit zei je zelf toen je 10 jaar oud was en je net als Petertje en Liedewij ook een snoepje wilde. Het klinkt kinderachtig en dom.

Ik bepaal liever zelf wanneer ik suiker eet. En wanneer ik zwicht voor een groot stuk sticky toffee cake, begrijp ik dat het wellicht sporen van suiker kan bevatten. Maar in mijn bakje pleur?

 

Sojabonen eet ik nog wel, maar nu op een hele andere manier. In de sla. In een salade met edamamebonen, radijs en tahin-dressing om precies te zijn.

Gebaseerd op een recept van mijn held Ottolenghi.

 

Edamame zijn jonge, nog niet rijpe peulen met daarin de boontjes/erwtjes van de sojaplant. Je kent ze vast wel van bij de Japanner. In een toko kun je ze ingevroren gedopt of nog in de schil kopen.

Om ze te doppen overgiet je de bonen met kokend water, laat ze 5 minuten staan en giet daarna af. Langs de rand is de schil makkelijk open te duwen. Lekker klusje;-)

Recept

 

Edamame radijs salade

Salade/ voorgerecht, 15 min, 4p.

 

Begin met de dressing. Meng met de staafmixer of met de hand de tahin, citroensap, citroenschil, water, knoflook, peterselie, komijn, peper & beetje zout tot een gladde saus.

 

Zet de gepelde bonen in een grote kom onder kokend water. Giet na 2 minuten af en spoel het af onder de koude kraan.

Was de radijs en snij ze in dunne plakjes.

Meng in een sla-bak de bonen, radijs, koriander (of ander vers kruid als je dat liever hebt) met 2 el olijfolie en de dressing. Eventueel op smaak maken met peper en/ of zout.

 
Klaar!

Voor boodschappenlijst; zie onder

Edamame boontjes

Boodschappenlijst

Mijn koffiebreak 😉95 gedachten over “Tot (Alpro) soja – (edamame radijs salade)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.