Tomattentie! – (Bloody Mary als sap of soep)

Tomattentie! – (Bloody Mary als sap of soep)

VERBODEN TE ZEGGEN: “tomaten zijn vies”.

Vroeger gold dit voor mijn grote zus Heike. Want als zij iets zei, vond of deed, volgde de rest van het kroos steevast in koor: “Vinden wij ook!”. Wat leidde tot wanhoopverschijnselen bij mijn mamaatje, die het koken van die rode vrienden al erg genoeg vond, of eigenlijk: die koken al erg genoeg vond.

Toch toverde ze op zijn tijd een rode saus uit de keuken. Dat de rode saus op enige wijze gerelateerd was aan de verboden, vieze tomaten hadden de jongste drie gelukkig niet in de smiezen, maar dan volgde het opschepdilemma. De saus mocht onder geen enkel beding de pasta raken. Dan waren de rapen gaar. Of, ehh: de pasta, of..

Behalve bij mij. Deze vreemde eend was dol op tomaten èn op saus. Het liefst pontificaal op de berg iets te gare penne, afgetopt met een bergje geraspte Aldi-kaas. Jam.

Ik hoop dat er meer kinderen zijn zoals ik. En ouders. Want door de boycot, of beter: boycut, van de Russen zullen Nederlandse telers de komende tijd te kampen krijgen met overschotten, waar wij ze een beetje mee moeten helpen. (http://stichtingsamensterk.nl/)

 

De in mijn ogen altijd zo verstandige en betrouwbare nieuwsverstrekker NOS opperde gister in het zes uur journaal de Spaanse oplossing: het houden van een Lage landen ‘Tomatina’. Ja, zo’n tomatengevecht waar het hele dorp en masse zijn agressie kwijt kan. Zelden zo’n belabberd idee gehoord.

De telers gaven in hetzelfde item aan dat de oplossing heel simpel is: consuMEREN! Als iedereen in Nederland nou gewoon even een paar tomaatjes meer eet, dan helpen we daarmee de telers de zomer door. “Je wordt er nog slank van ook!”.
Let op! Hier citeer ik meneer de teler, ik hou me niet verantwoordelijk voor dit soort uitspraken;-)

 

Anyway, behalve in sausen, salade, broodbeleg en tussendoortjes doet de tomaat het ook heerlijk in een sapje. Dus maak dat: goed voor jou en je medemens.

 

Bloody Mary.

In normal and adult version.

Recept

 

Bloody Mary

Sap/ snack/ soep, 10 min, +/- 1 liter.

 

Snij de tomaten en de stengels bleekselderij in grove stukken en gooi ze in de blender. Pureer tot sap. Hang een zeef boven een beslagkom waar je de tomatenpulp in giet. Met de achterkant van een soeplepel wrijf je zo het sap door de zeef. Door het gezeefde sap meng je nu de rest van de ingrediënten. Let op! Dit recept leent zich perfect voor aanpassing en eigen initiatief. Dus leef je uit.

Ik gooi er deze keer bij: mierikswortel, limoensap, citroensap, worcestersaus, selderijzout en honing.

Goed roeren en als de vijf in de klok zit, meng je er nu ijs (crushed of in blokjes) en een goeie scheut wodka door (= adult version).

Rietje erin en gaan!

 

Tip 1: laat de wodka weg en serveer het ijskoud als gazpacho.

Tip 2: Combineer ook een keer met: wortelsap, watermeloen, aardbei, bloedsinaasappel of bietensap.

 
BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.