They fuckn’ drown em in that shit – (mayonaise)

They fuckn’ drown em in that shit – (mayonaise)

Mayonaise.

Ik las dat een tijdje geleden een vrachtschip gevuld met eten de lucht in is geschoten. De magen van 6 hongerige ISS-ruimtestationmedewerkers begonnen te rammelen en dus stelden de Russen een soort vervroegd kerstpakketje samen. 1 product nam in dat ruimtelijke winkelkarretje een prominente plaats in: mayonaise. Japanners gebruiken een groene variant in de sushi, in Frankrijk smaakt ‘ie citroenzuur of avec un peu de moutarde, terwijl de Belgen er standaard suiker in verweken. De Russen zijn in Europa de enigen die meer mayonaise dan ketchup consumeren en bij ons heeft de frietboer genoeg aan de duiding ‘met’. Kortom: een populair sausje.
Er kleven echter nadelen aan dit goedje. Mayonaise staat te boek als ongezond en men denkt vaak dat zelf mayonaise maken het niveau van een worteltrekkende wiskundesom nadert. Beide grote larie. Ik pleit er hierbij uiteraard niet voor dat je je bordje biologische geitenyoghurt ’s ochtends moet inruilen voor een grote slok uit een tube Zaanse mayonaise, maar een lik verse zelfgemaakte mayo laat ieder lichaam graag oogluikend toe. Daarnaast kan ik je garanderen dat mayonaise maken echt een eitje is. Zo niet, laat het me weten; ik kom je helpen. (schrijf ik dit echt?)

Recept

Mayonaise

Hou de volgende verhouding aan en zorg ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben: Voor 2 personen: 2 eigelen, ½ el mosterd, ½ el lauw water, ½ el azijn (of citroensap) en 2 dl olie: arachide, olijf of zonnebloem: wat jij wil. 
Je kunt mayonaise met de hand maken, maar als beginner zou ik de staafmixer en de bijbehorende smalle, plastic beker gebruiken. Gooi het eigeel in de smalle beker. Klop het los met een vork tot een gladde massa. Voeg het water, de azijn en mosterd toe. Meng dit, wederom met je vork, tot het egaal is. Zet de staafmixer in de beker, begin te mixen en voeg daarna in een dun straaltje de olie toe. In een paar tellen geloof je je ogen niet: je hebt zelf mayo gemaakt! Ik ga deze keer voor een Aziatische variant: ik vervang de azijn voor limoensap en ik voeg zodra de basismayonaise af is het volgende toe: 4 druppels sesamolie, een beetje limoenschil, gehakte verse koriander en een beetje gehakte verse rode peper.    Maar varieer er in godsnaam op los! Met: kerrie, komijn, wasabi, mierikswortel, meer citroen-/ limoensap, knoflook, verse kruiden, meer mosterd, zout & peper. 
Gebruik de mayonaise als basis voor sladressing, op een BLT of om de mosselen in te dopen. Of…. Waar niet? Ik kan me niet voorstellen dat je veel overhoudt, maar onthoud dat het in de ijskast maximaal een week goed blijft.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.