TEquila – (Boer’nkoolchips)

TEquila – (Boer’nkoolchips)

Mijn grootmoedertje zei altijd: “Té is nooit goed, behalve tevreden en tequila”. Of wacht, dat laatste heb ik er waarschijnlijk zelf bij bedacht. Daar zie ik het antieke, al ruim twintig jaar in de hemel zijnde, madammeke niet voor aan. Laat staan dat ze dat toen aan mijn wipneus zou hebben gehangen.
Het is natuurlijk een waarheid als een koe. Afgelopen week verscheen in het nieuws het bericht dat er steeds meer kinderen ondervoed raken door TE gezond eten. Vooral hoogopgeleide ouders slaan zo door in hun ideeën over gezond eten, dat hun arm kroost geen zuivel en koolhydraten meer voorgeschoteld krijgt met lusteloosheid, depressiviteit en het uitblijven van ongesteldheid als gevolg. 

Ik schaam me. Dat obesitas een gevolg is van florerende welvaart is één ding, maar dat er nu ook bevolkingsgroepen zijn die ondanks het exorbitant ruime voedselaanbod kinderen een ontwikkelingsachterstand aandoen, is toch TE gênant? Hoe leg je dit uit in Afrika, denk ik wel eens.
De intentie om gezond te leven juich ik absoluut toe. Maar een essentieel ingrediënt daarbij is: ‘gezond verstand’. Actieve, opgroeiende lichaampjes schreeuwen om die voedingsstoffen. Jij bent toch zelf ook groot en wijs geworden met die bruine boterham met kaas?

Vandaag hier een TE lekker en TE makkelijk recept dat er een beetje tussenin gaat zitten: wel gezond maar zeker niet TE. Ook lekker bij een glaasje tequila, gezonde ouders!

Recept

Boer’nkoolchips
Snack, 1,5 uur (incl. oventijd), 4p.
Afwas: 1 beslagkom

– Zorg ervoor dat de boerenkoolbladeren gewassen en compleet droog zijn (leg even op verwarming of gebruik een saladedroger)
– Ik maak de chips dit keer vegan: met ‘edelgist’. Dat is een goedje dat te koop is bij de natuurwinkel, gezond is en de smaak van kaas evenaart: leuk om een keer te proberen. Je kunt ook prima de kaas van jouw voorkeur toevoegen.
– Verwarm de oven voor op 100 graden.
– In de keukenmachine blend je de cashewnoten en olie tot een gladde massa die lijkt op pindakaas.
– Voeg erna alle andere ingrediënten toe, behalve de boerenkool. Weer blenden.
– Pluk de boerenkool van de nerf zodat je blaadjes van ongeveer 5 cm over houdt. Let op! Gooi de kleine nerven niet weg. Ik heb ze opgebakken in olie en ze smaken goddelijk! Een beetje zoals groene asperges.
– Gooi de blaadjes in een ruime beslagkom, giet het notenmengsel erover en hussel met je handen tot ieder blaadje besmeurd is.
– Verdeel de blaadjes over een bakplaat met bakpapier en voorkom dat de blaadjes op elkaar liggen. Je hebt genoeg blaadjes voor 2 bakplaten en die kunnen tegelijk in de oven.
– Bak het af in minimaal 1 uur. Check dan even. Als het nog niet knapperig is, laat je het nog een minuut of 20 in de oven staan.
– Snack time!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.