Specuslaafd – (Chewy specu. Glutenvrij!)

Specuslaafd – (Chewy specu. Glutenvrij!)

Verboden te lezen voor Colette: mijn verloskundige. Vorige week prees ze me nog de hemel in om mijn ‘prachtig, mooi lage boeddruk’.
Iedereen weet dat elke zwangere door het leven moet met een waslijst aan culinaire dont’s: ze zijn angstaanjagend, zelden bewezen en het zijn er legio. Lekker handig met een zaagselhoofd. Maar dat drop vanwege zoethout bloeddrukverhogend kan werken en dus afgeraden wordt, wist ik nog net. Tot vorige week heb ik dan ook niet 1 miezerig dropje aangeraakt, maar aangezien Coletje zo lyrisch deed over mijn bloeddruk, biechtte ik toen maar meteen op dat ik afgelopen zondag in de bioscoop me ongegeneerd heb laten gaan met een geschepte zak kokindjes, dropkoppen, muntdrop en katjes. Ja, met die laatste was ik het helemaal niet eens, maar dat heb je als je samen schept. Colette was totally at ease, fioe. “Ach in jouw geval kunnen een paar dropjes geen kwaad, hoor! Het is altijd nog beter dan pepernoten”….. Ik sloeg dicht. Liep rood aan. Mijn adem stokte. “Ppppepernoten?” stamelde ik. Ze legde uit dat kaneel schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby.
Ze wist duidelijk niet wie ze tegenover zich had. Kee. a.k.a. de specuslaafde! Op weg terug gonsde er maar 1 ding door mijn hoofd: lekkere moeder ben jij nu al! Een beetje de ontwikkeling van je kind in de waagschaal leggen omwille van het stillen van JOUW behoefte. De behoefte die ieder jaar weer, onvermijdelijk, de kop opsteekt wanneer het langzaamaan ietsje kouder wordt, de bladeren de mooiste roodtinten krijgen, de mandarijnen oppoppen in de schappen en ’s avonds laat de open haard-geur in de straten domineert. Als automatisch begint mijn hart sneller te kloppen (mijn bloeddruk stijgt dus ook nog eens… ) bij de gedachte aan chocoladepepernoten (alle kleuren) en speculaas in al zijn verschijningsvormen: brokken, gevuld of van die knapperige kaakjes.

Lief prinsesje, als je dit ooit leest: het spijt me, ik hoop dat je me kunt vergeven. Misschien zul je me ooit begrijpen als je zelf ooit moeder wordt…

En dan nu voor al mijn mede speculsaafden het oersimpele en ook nog eens glutenvrije recept van mijn chewy speculaas. 

Recept

Glutenvrije, chewy speculaas
Snack, 40 min (incl oventijd).

– Verwarm de oven voor op 175 graden.
– Smelt op heel laag vuur in een pannetje de boter, suiker en melk
– Meng in een beslagkom de meel, bakpoeder, speculaaskruiden, snufje zout en eventueel het amandelextract. Meng goed.
– Kruimel hierdoor het amandelschaafsel.
– Giet dan het botermengsel in de beslagkom en meng goed door. Wanneer het goed gemengd is, zet je het minimaal een kwartiertje in de ijskast.
– Vet en bebloem een ovenschaaltje en verdeel het beslag over de bodem: ongeveer 3 cm hoog.
– Bak af in 20-25 minuten.
– Helaas moet je even wachten tot het is afgekoeld, dan is ‘ie het lekkerst;-)

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.