Slade

Slade

Koelkast, gebak, colbert en tapijt. Jort Kelder-aanhangers èn degenen die een vader als ik hebben voelen bij het horen van deze woorden hun haren subiet opstijgen. Nee, ‘ons soort mensen’ laat nog liever de taart uit de ijskast op ons jasje en vloerkleed vallen dan dat we die termen in de mond nemen.
Het woord salade hoort overigens ook in dat rijtje thuis. Wat er toe leidde dat mijn vader vroeger te midden van een vol terras mij het schaamrood op de kaken bezorgde als hij de kelner verzocht om eengeitenkaassla. Zijn bestelling 3 keer herhalen was schering en inslag, waardoor ik mij gedwongen voelde op te treden als een soort tolk; “Mijn vader wil graag een salade geitenkaas”… Het nut van die woordelijke taboes is mij tot op heden niet bekend. Daarom kies ik in de tussentijd maar voor de gulden middenweg: de ingrediënten liggen bij mij in de ijskast en dit is een recept van een overheerlijk sa-la-de.

Salade voor in de lente met radijs, gegrilde courgette en feta.

Recept

Salade voor in de lente met radijs, gegrilde courgette en feta
Lunchgerecht/ salade, 15 minuten, 4 p.

Spoel de courgette af, halveer hem en snij elke helft in de lengte in dunne plakken. Zet de grillpan op het vuur en laat hem heet worden. Leg dan de plakken courgette in de pan en keer ze als ze mooi bruin gestreept zijn. En, jawel je ziet het goed, olie is hierbij niet nodig; scheelt weer;-)

Was de radijsjes en snij ze in dunne plakjes. Pak vervolgens een pannetje waar je de halve zak ingevroren doperwten in leegt. Giet hier kokend water over totdat het helemaal onderwater staat en laat dit 5 minuten staan. Giet daarna af. Snij dan de courgetteplakken in kleinere stukjes.
Gooi de courgette, radijs en doperwten in een schaal, verkruimel er de fetakaas, de fijngeknipte verse basilicum, versgemalen peper, zout (niet te veel; de kaas is ook zout), 3 eetlepels goede olijfolie en 1 eetlepel witte wijn- of witte balsamicoazijn overheen.
Goed mengen en klaar is Kee!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.