Schuldige snack – (vunzig lekkere koolsla)

Schuldige snack – (vunzig lekkere koolsla)

“Als ik snoep, dan doe ik het goed. Dus alleen op allerhoogste niveau.” Aldus de eeuwige en alles overstijgende levensles van mijn moeder.
Dus als wij in een stad lopen en rond koffietijd zin hebben in ‘een bakkie met iets erbij’ kijkt ze minzaam weg bij de eerste 9 mediocre banketbakkers die we tegen komen. Ze stunten met tompoezen die al ruim 5 uur in de vitrine liggen slap te zijn (en met een vulling van uitsluitend gele room terwijl mevrouw eigenlijk enkel en alleen haar mond opent voor een mix van 50% banketbakkersroom en 50% slagroom) . “Nee, we kijken nog éeeeeven verder. “ Inmiddels is lunchtijd ruim overschreden en zou ik een tompoes van 6 dagen geleden nog verslinden. Honger maakt bij haar ook geen boon zoet: ze eet liever niet dan niveautje pleps.
Vandaar ook dat ik in vrijwel alle steden, binnen- en buitenland, weet waar de beste patissiers gehuisvest zijn. Hele vakantieroutes worden erop aangepast en weekendtrips er omheen gebouwd, met als hoogtepunt dat ze, na mijn hele leven iedere zomer naar Frankrijk te zijn geweest, ineens begon over Denemarken als vakantiebestemming: “weer eens wat anders”. Geloof me: dat klinkt verdacht uit de mond van iemand die haar hele leven een vakantiehuis heeft gehad zodat ze niet verrast kon worden door een slecht bed, een suizende snelweg of een koffiezetapparaat van het laagste allooi. Al snel werd haar motief ontrafeld toen ze vertelde over haar bemachtigde reservering bij het toen nog beste restaurant van de wereld: Noma… Tja, mij hoor je niet klagen hoor.

Maar soms, heel stiekem, wil ik ook wel eens even gewoon goor. Dan snak ik naar funzig, schmutzig en ordinair tegelijk. Daar bedoel ik bijvoorbeeld mee: slappe Bastogne koekjes, geplette witte kadetjes met pindakaas en hagelslag, krabsticks met chilisaus, dat onderste met mayo doordrenkte frietje uit de zak, een boterham met gesmolten kaas uit de magnetron of chips met te veel whiskysaus.
Ook een goeie is koolsla. Meestal krijg je dat bij een Amerikaanse fastfoodketen als gezond onderdeel van je menuutje terwijl er meer mayo in zit dan je op je frietjes kwijt kunt. Daarom hier een variant die iets verantwoorder is, maar zeker zo lekker.

Recept

Koolsla
Bijgerecht/ snack, 15 min., 4p.

– Dit recept is een makkie met een keukenmachine die flinterdun kan snijden. Anders kun je een mandoline gebruiken of anders… tja, met de hand.
– Snij fijn met de machine: witte kool en venkel.
– Rasp met de machine: wortel en appel.
– Maak een dressing door de volgende ingrediënten te mengen: kwark, mayonaise (te vervangen door creme fraiche of karnemelk), citroensap/ appelazijn, olijfolie, zout en peper.
– Uiteraard kun je aan deze salade veel toevoegen van jouw gading, zoals: rode ui, rode kool, rozijnen, dille, kappertjes, komijnpoeder.

– In een hip wekpotje of gewoon in een bakkie in de ijskast blijft de koolsla ongeveer een week goed.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.