Scheldwoord van eigen deeg – (boekweitpancakes met zoute boter)

Scheldwoord van eigen deeg – (boekweitpancakes met zoute boter)

“Opzouten, pannenkoek!” Blaft een man op een vredige lenteochtend met volume turbo in mijn poezelige oortje.
Ik denk dat hij wil dat ik op de metersbrede straat, speciaal voor hem, een paar millimeter opzij ga, zodat hij zichzelf en zijn magistrale ego nog ruimer baan kan geven. C’est le ton qui fait la musique, dat geblaf dus, want het woord ‘pannenkoek’ werkt bij mij eerder averechts: ik heb een behoorlijk positieve connotatie bij dat woord. Ik denk aan zoet, zacht, melig, feest, poedersuiker en met de handen eten.
Ik vind het daarom ook een van de beste scheldwoorden uit het gehele scheldwoordenscala. Want geef toe: schelden is heerlijk op zijn tijd. En dat kun je het best doen met een woord dat weinig schade berokkent. Dan kun je met die ‘ton’ jouw eigen mate van agressie en urgentie sturen: i-de-aal.

Ik moet wel bekennen dat het afgelopen vrijdag was dat ik die opmerking naar mijn hoofd geslingerd kreeg. 27 maart. Pas de volgende dag las ik dat het die dag nationale pannenkoekendag was geweest. 735 basisscholen bakten pannenkoeken voor ouderen.
Dat zou kunnen betekenen dat ik het allemaal een beetje te veel op mijzelf heb betrokken en dat de beste man een basisschoolleraar was die met zijn goeie gedrag alvast het recept hardop voor zichzelf doornam: “melk, eieren, bloem en dan nog even opzouten die pannenkoek”….
Oh..
In navolging van de nationale dag en de misschien toch niet agressieve meneer op straat, hier het recept voor van die lekkere, dikke en luchtige pancakes.  Een aanrader voor pasen. En erna. Paasbeste boekweitpancakes met zoute boter.

Recept

Paasbeste boekweitpancakes met zoute boter
Ontbijt/ lunch/ hapje, voor +/- 15 pannenkoekjes

– Smelt in een pannetje op laag vuur de boter.
– Meng de bloem, bakpoeder en zout in een beslagkom.
– Klop in een andere kom de melk met de eieren en het vanille extract goed los en voeg erna de gesmolten boter toe.
– Giet dan het eimengsel bij de bloem en roer tot een glad, dik beslag. Roer niet te lang door, dan verdwijnt de luchtigheid. Als het te dik is, voeg dan een klein beetje water of melk toe, maar het beslag moet dikker zijn dan normaal pannenkoekenbeslag.
– Bak nu de pancakes in een koekenpan op middelhoog vuur aan weerszijden goudbruin. Je kunt er per keer 3 bakken in 1 pan.
– Opdienen met suiker en zoute boter. Of met vers fruit: ook heerlijk. Of met gesmolten chocola. Of met stroop. Of met kaas…

Boodschappenlijst

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.