Recept van zin – (Bietencake met witte chocola als je zin hebt)

Recept van zin – (Bietencake met witte chocola als je zin hebt)

Ik geef toe: ik ben irritant. Okee, nuance: ik denk dat men mij als kind irritant vond. 

Niet één keer mocht ik bij juf Marja op schoot zitten, werd ik als eerste uit gekozen om voor te lezen of mocht ik het bord schoonvegen. Dit in tegenstelling tot de prachtig mooie Roos met haar jaloersmakende bos blije krullen en onschuldige poppenogen. Zal die schuin geknipte bloempotpony en die 7e hands verwassen Oililytrui ermee te maken hebben?
Of moet ik de oorzaak bij mijzelf zoeken: bij wat er uit dat bloempothoofdje kwam? Zo vroeg Marja een keer aan de kring: “Jongens en meisjes, wat doen jullie vaders voor werk?” Ik antwoordde met mijn wipneus fier in de lucht heel resoluut: “Mijn vader is linker!”
Ik heb nooit geweten of Marjaartje een beetje een woordgrappenmaakster (of antoniemenclown) was en of het haar dus kon bekoren dat ik op de proppen kwam met een jolige variatie van mijn vaders baan bij de rechtbank…

Dikwijls kreeg ik het woord ‘bijdehand’ naar mijn hoofd geslingerd, waarop ik sneller dan mijn schaduw liet weten dat een bij geen hand heeft én dat ik ook nog eens liever ‘bijdehand’ was dan ‘bijdevoet’. Als gevolg daarvan bestempelde menigeen me dan weer als ‘gek’. Dan liet ik weten dat ze volslagen gelijk hadden: “klopt, ik ben Geleerd, Eerlijk en Knap. G.E.K. dus.”
Ai.
Ook thuis was ik niet te stoppen. Een willekeurige conversatie met mijn vader: Papa: “Keetje, je moet!”, Keetje: “Ik heb geen zin”, Papa: “Dan maak je maar zin”, Keetje: “Daar weet ik de ingrediënten niet van!”, Papa: “…”

Met het schaamrood achter op de kaken pen ik deze openbaringen neer. Ik heb écht het gevoel dat het tegenwoordig aardig is bijgetrokken… Of is de orkaan niet te voelen als je er midden in staat?

Daarnaast denk ik tegenwoordig wel HET recept van ‘zin’ te weten. Dat is namelijk het recept van cake (of: keek). Hier heb je gewoon altijd zin in. Je kunt er eindeloos mee variëren, je maakt iedereen er blij mee en je kunt mij er altijd voor wakker maken. Favorieten zijn: appel-dadelcake, notencake, hartige cake enn… deze bietencake! Met witte chocolade. Of niet: doe waar jij zin in hebt.

Recept

Bietencake met witte chocola als je zin hebt
Snack/ toetje, 5 kwartier (incl. oventijd)

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Vet een cakeblik in met roomboter en bestrooi hem erna met een beetje bloem.
– Klop met de hand of in een machine de suiker met de boter tot een luchtige massa.
– Klop de eieren er 1 voor 1 door en voeg daarna de citroensap- en rasp toe.
– Roer (met de hand) er dan de gezeefde bloem door en ten slotte ook de noten, gemberpoeder, zeezout, bietenrasp en als je wil chocola.
– Schep het mengsel in de cakevorm en bak hem af in ongeveer 50 minuten. Check na drie kwartiertjes even hoe het gaat.
– Even afkoelen en hier zin in maken is niet aan de orde. Dat beloof ik.

 

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.