Populairste naam 2015 m/v: Charlie – (no potato zuurkool)

Populairste naam 2015 m/v: Charlie – (no potato zuurkool)

Al een week staan alle bladen er bol van, al een week heeft iedere columnist er een uitgesproken mening over en al een week heeft Matthijs een terugkerende rubriek in zijn programma: Charlie Hebdo.
Ik ben geen bladenmaker, columnist of Matthijs, maar omdat ik op mijn blog regelmatig de actualiteit aanhaal en.. als mens, vind ik dat ik een mening moet hebben. Je zult net zien dat er op klaarlichte dag, recht voor mijn neus, een tv-ploeg uit de bosjes springt om mij met een al dan niet roze microfoon eens haarfijn naar mijn mening te vragen! Wat zal ik dan zeggen? Ik wil wel een beetje snugger uit de hoek komen, maar bovenal: zeggen wat ik echt vind. Dát is dus mijn mening: ik wil zeggen wat ik vind.

De receptuur van vrijheid van meningsuiting is niet ingewikkeld. Zelfs een onervaren thuiskok tovert binnen een handomdraai een lekker potje eigen mening op tafel. Voordeel van het recept is dat het gezond, veelzijdig en seizoensgebonden is. Nadeel schuilt hem in het feit dat niet iedere bereidingswijze iedereen persoonlijk aan staat. Smaken verschillen nou eenmaal.
En, last but not least: het is cruciaal om te weten dat 1 ingrediënt bij deze bereiding roet in het eten gooit: angst. Het geniepige bittertje en de venijnige nasmaak van angst bederven jouw huisgemaakte mening voorgoed.

Ik bedacht me iets dat goed is om in onze ogen te knopen: als wij 1000 doden sterven, maken de terroristen nóg meer slachtoffers.
Hier mijn versie van een oer-Hollandse traditie. Zuurkool zonder aardappelen en zonder worst.
Noem het verkrachting, noem het satire: ik VIND het een aanrader.

A table!

Recept

No patato zuurkoolschotel
Hoofdgerecht, 50 min., 4p.

Afwas: 2 pannen
 

Schil de appel en de knolselderij/ pastinaak (kies wat verkrijgbaar is en wat jij lekker vindt) en snij ze erna in stukjes.
Snipper de ui.
Verwarm een ruime klont roomboter in een ruime braadpan op hoog vuur. Zodra het gesmolten is voeg je de ui toe en wanneer die glazig is de appel, knol/ pastinaak, laurier, kerriepoeder, versgemalen peper en zout en een scheut (soya-/ amandel-) melk of water. Roer om en zet zodra het een beetje gaat zweten laag met de deksel op de pan. Laat dit staan tot het gaar is: ongeveer 20 minuten.
Snij intussen de paddenstoelen in plakjes.
Voeg dan de bonen toe, verwijder het laurierblad, roer om en haal de staafmixer er doorheen. De puree is nu klaar.
Met de paddenstoelen kun je 2 dingen doen: meekoken in de puree. Dat is makkelijk en minder vet. Optie 2 is uitbakken in de koekenpan met de geritste tijm in een klont roomboter (ik had zoute boter, jam). Doe wat jij wil.
Voeg de uitgelekte zuurkool aan de puree toe en eventueel dus ook de paddenstoelen met de geritste tijm. Meng dit goed en laat dit op een laag pitje een half uurtje garen. (korter kan wel, maar dan is de zuurkool iets rauwer) Roer af en toe om. Mocht het te droog zijn, voeg dan nog wat melk/ water toe.
Ten slotte breng je het geheel op smaak met een ruime lepel mosterd, versgemalen peper en zout.
Kaas kan er ook over: lekker als je het nog even in een ovenschoteltje grilt in de oven. Maar dat hoeft niet.
Als je de paddenstoelen hebt uitgebakken, gooi je die er voor het opdienen overheen.

 

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.