Pepernotendiscussie – (Sinterkruesli)

Pepernotendiscussie – (Sinterkruesli)

Nu de zwarte, pimpelpaarse en roetgeveegde pieten goed en wel zijn aangekomen en nu de antisuikerlobby gestaag terrein wint, is het losbarsten van de volgende discussie een kwestie van tijd: de pepernotendiscussie.

Nog even en er zullen, op de dag dat Pakjesboot 12 aankomt, groepjes tierende ouders met spandoeken de barricade bestijgen, om hun ongenoegen te uiten over de komst van de juten zakken gevuld met dat vermaledijde, in- en inslechte bruin vergif: pepernoten. Ja, hun arme, weerloze kindertjes worden immers ongevraagd blootgesteld aan dat stigmatiserende snoepgoed.

Zal het echt zo gaan? Wordt het schrappen van sinterklaassnoep de volgende inkeping in de sinterklaastraditie?

De kleur van die pieten interesseert me werkelijk geen lor, maar wie aan speculaas komt, komt aan mij. Met het korter worden van de dagen hangt er een permanente, frisse speculaaswalm rondom iedere bakker die me het water in de mond doet lopen. Brosse brokken, gevuld, als pop of pepernoot: niet te versmaden. Bovenaan mijn speculaaslijst staan die verraderlijke pepernoten met een chocoladejasje. Het liefst zo’n zak met alle drie de kleuren chocola, want zodra dat mierzoete wit je tegen gaat staan, blus je het af met een pure noot. En op de één of andere manier lijkt daarbij de volgende wetmatigheid een feit: zak open = leeg.

Wist je trouwens dat het woord speculaas afstamt van ‘speculatius’: ‘hij die alles ziet’ of ‘toeziener’, wat de bijnaam was van bisschop Sint Nicolaas?

Kortom: een speculaasloze Sint (of zoals de Belgen zouden zeggen: een speculoosloze Sint) wordt mijn dood. En de dood van de bijnaam van de oude Sint. Dat moeten we toch niet willen met z’n allen?

Ik heb gezegd.

 

Hier een receptje waarmee je ‘s ochtends al aan je speculaasbehoefte kan voldoen: sinterkruesli.

Recept

Sinterkruesli

Voor een wekpot van 1 liter
Afwas: 1 beslagkom, 1 kommetje

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Als zoetstof gebruik ik deze keer agavestroop omdat ik die nog onaangetast in de kast had staan, maar je kunt ook prima dadelstroop, honing of suiker gebruiken.

Doe in een grote kom de vlokken, koekkruiden, sesamzaad, zout en schep alles goed om.

Gebruik de olie in vloeibare toestand, dus verwarm hem even voor gebruik. Meng het dan in een apart kommetje met de stroop tot een egaal mengsel.

Snij het vanillestokje langs de lengte open en rasp met een mes de inhoud boven het kommetje met olie eruit.

Voeg hier ook de rasp van de mandarijnen aan toe.

Gooi ten slotte de inhoud van het kommetje bij de grote kom en schep zorgvuldig om. Het is nu een plakkerige massa.

Rooster de blanke amandelen in een koekenpan zonder olie en gooi ze erna bij de massa.

Verdeel dit over een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster dit in de oven: ongeveer 20 minuten tot het lichtbruin is. Schep halverwege nog even om. Je kunt het ook donkerder bruin laten worden maar dan valt de smaak van de koekkruiden een beetje weg door de geroosterde smaak. 
Na het afkoelen voeg je ten slotte de abrikozen toe en is het ready to eat.

Met yoghurt, melk of droog uit de hand als snack is het heurlijk!

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.