Pea Bucket Challenge – (recipea/ doperwtenfalafel)

Pea Bucket Challenge – (recipea/ doperwtenfalafel)

Nomineeeeee! … Ik ben Ice Bucket moe.

Ik probeer bij mezelf te ontdekken welk aspect van mijn karakter verantwoordelijk is voor de almaar groeiende aversie tegen de ijsemmergooifilmpjes. Uitgedrukt in een grafiek zou het een prachtige, recht evenredige, hellende lijn opleveren: hoe meer filmpjes, hoe meer weerzin.

De video van Gangnam style was destijds ook zo’n gevalletje. Ik herinner me de hype op tv, de radio en onder collega’s. “Hé, moet je kijken! Lachen, man!” Ik lach lief terug, terwijl een klein stemmetje in mijn hoofd mij vriendelijk doch dringend toespreekt: “dat doe je dus niet”. De teller van Gangnam staat momenteel op 1,8 miljard views en Kee hoort daar niet bij.

Ik waan mezelf bepaald geen authentieke paradijsvogel, maar zodra massahysterie om de hoek komt kijken, duikt deze mol in haar hol. Ik vraag me af waarom. Of moet ik stiekem concluderen dat ik hier te maken heb met een vlaag van overwerkte puberale opstandigheid? Ai.

In Groot-Brittannië loopt het ge-emmer nu zelfs zo hoog op dat ze te maken hebben met ijstekorten in winkels. Op sociale media wordt en masse geklaagd. Maarrr er wordt wel een simpel en doeltreffend alternatief geboden: diepvrieserwten.

Het is je reinste voedselverspilling! Ik heb een veel beter plan met die erwten: doperwtenfalafel. 

Ps natuurlijk heb ik geld overgemaakt naar stichting ALS om onderzoek naar de verschrikkelijke spierziekte mogelijk te maken.

Recept

Doperwtenfalafel
Hoofdgerecht/ snack, 30 minuten, +/- 15 stukjes
Afwas: keukenmachine, 1 pan, 1 schaaltje

Gooi in de keukenmachine: doperwten, feta, knoflook, komijnpoeder, kerriepoeder, cayennepeper, citroenrasp en sap, bloem, bakpoeder, losgeklopt ei, peterselie en een ruime snuf peper en zout. Ik gooi er ook amandelen door voor een beetje bite, maar als je die niet in huis hebt, kun je die gerust achter wege laten. Datzelfde geldt voor de bakpoeder: het geeft luchtigheid, maar ze smaken ook heerlijk zonder.

Zet de machine aan totdat het goed gemengd is, maar niet te lang. De noten zullen grover blijven, maar dat is juist lekker.

Verwarm op redelijk hoog vuur in een koekenpan een laag zonnebloemolie van ongeveer 1 centimeter. Wil je checken of de olie heet genoeg is? Neem dan een takje peterselie en hang het in de olie. Als het blaadje gaat knisperen is de olie heet. Toptruc;-)

Wanneer de olie dus heet is laat je er met een lepel een bergje doperwtenmengsel in glijden. Bak er vijf per keer, anders koelt de olie te snel af. Dek de pan soms af met een deksel zodat ze goed doorgaren. Ze zijn klaar als ze aan weerszijden mooi bruin zijn.

Klop in een schaaltje wat yoghurt/ kwark los met versgemalen peper, verknipte verse munt en een goede scheut olijfolie.

Pak de pita erbij en vullen maar!

Vergeet er ten slotte niet nog een paar druppels citroen overheen te sprenkelen.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.