Pas10aak – (honingmosterdmandarijn-pastinaak)

Pas10aak – (honingmosterdmandarijn-pastinaak)

Vandaag heerst er sterrenstress. Topkoks krijgen deze dag geen hap door hun keel omdat het jaarlijkse oordeel van autobandenfabrikant Michelin wordt uitgesproken. Prutsen of prima: that’s the question.

En dan bedoel ik met ‘prima’: heel goed. Het beste jongetje van de klas. Een 10. Of zoals in het woordenboek als synoniemen van prima wordt gegeven: uitmuntend, eersteklas en excellent.

Tegenwoordig is de connotatie van het woord ‘prima’ een beetje in het slop geraakt. Vooral in bepaalde sociale kringen. Als je een opgeblazen, iets te schorre corpschick hoort zeggen dat ‘t ene tentje waar ze laatst een hapje ging eten “wel priiiima” was, zou ik dat nou niet bepaald als de tip van de eeuw beschouwen. Als de beste meid aangeeft dat ze zich “priiima” voelt, is er stront aan de knikker. En hoor je: “He Caro, hoe was die date nog met die ene gast? Ja, priiiiima.” I tell you: die hoeft ze nooit meer te zien.

Ik word nu zenuwachtig bij de gedachte dat mijn juf Marjo van vroeger misschien ook wel tot die sociale klasse behoorde en dat ik me daarom met terugwerkende kracht zorgen moet maken om de “prima Keetje!” die zij toen met enige regelmaat op mijn op doorschijnend papier met potlood overgetrokken letters, pende.

Wellicht moeten ze in het onderwijs enkel en alleen nog maar met becijfering werken, wel zo overzichtelijk en voorkomt onzekerheid op latere leeftijd.

Net zoals Michelin: 1, 2 of 3 sterren. Klare taal.

 

Iets dat van mij een 10 krijgt is de groente in mijn volgende recept. Helemaal in deze uitvoering: zoet, zuur, zout: je eet er je vingers bij op.

Honingmosterdmandarijnpas10aak

Recept

 

Honingmosterdmandarijnpas10aak

Groentegerecht, 25 min. inclusief oventijd, 4p.
Afwas: 1 ovenschaal, 1 pan

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de pastinaken met een dunschiller en snij ze in repen. Gooi ze in een ruime pan, zet onderwater, snufje zout erbij en breng aan de kook.

Ondertussen meng je in een schaaltje de olie, mosterd, honing, mandarijnschil, peper & zout. Als je van pittig houdt kun je ook een snufje chilipeper toevoegen.

Zodra de pastinaak kookt, giet je het af. Leg de pastinaak in een ovenschaal, giet het oliemengsel er overheen en hussel alles door elkaar.

Zet in de oven tot het mooi goudbruin wordt: ongeveer een kwartiertje. Een paar minuten onder de hete grill geeft een nóg mooier korstje!

 

Dit recept kun je ook ‘prima’ maken met alle andere herfst-/ wintergroenten, zoals: wortel, knolselderij en/ of spruitjes.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.