Opzij, opzij, opzij – (ontspannen kikkererwtennacho’s)

Opzij, opzij, opzij – (ontspannen kikkererwtennacho’s)

Hoe ik me ontspan? Op de bank, seizoen 4 van House of Cards, tafel vol snacks en gerechte rug. Gerechte rug? Ja, eigenlijk betrap ik mezelf erop dat ik er vaak zo bij zit. Want de zinnen van Frank Underwood buitelen over mijn talloze gedachtes heen: had ik nou het piepje van de wasmachine al gehoord? Wel fijn als ik die andere stapel er ook nog even door kan jassen, dan is haar lievelingsrompertje morgen droog als we visite krijgen. Zal ik ook nog even de waterkoker aanzetten? Hoeveel water heb ik al gedronken vandaag? Ik drink te weinig. Is dit nou al mijn vijfde stuk chocola, ja die reep is inderdaad bijna op, morgen ga ik écht niet snoepen. Had ik m’n moeder nou al geappt over d’r griepje? Zo even doen. Hoor ik haar nu huilen? Shit, ze moet minstens nog 26 minuten slapen.
Naast mij zie ik een persoon met een rug die alles behalve gerecht is. Waar je hem, als het op zijn werk aan komt, best tot de workaholics kan rekenen, doet ‘ie, als hij zich voorneemt een potje te gaan ontspannen, he-le-maal niets. Hij staat compleet uit. Hoe kan hij dat?
Ik voel me gesterkt door het resultaat van een onderzoek dat deze week is gepubliceerd, waaruit blijkt dat vrouwen minder goed in staat zijn te ontspannen dan mannen. Vrouwen voordat en wanneer ze kinderen hebben; zowel kleine als grote, hebben gemiddeld een betaalde werkweek van 26 uur en voelen zich daarbij opgejaagd. Van doorstroming naar hogere functies komt het hierdoor niet, waardoor dat vrouwenquotum in de top natuurlijk nooit stijgt. Vrouwen met oudere kinderen zouden eigenlijk tijd moeten hebben om meer te gaan werken maar de kwaliteit van hun vrije tijd belemmert hen. Hun vrije tijd is namelijk minder ‘vrij’: een vrouw is thuis ook ‘in functie’. Aldus het onderzoek.
Fijn dat ik me hier niet alleen in voel, maar voor de wereld is dit minder fijn. De vraag is dan ook: wat doen we er aan?
Vaak als ik voel dat ik me weer eens veel te druk maak, denk ik: “vergaat de wereld als ik het even laat?” Ik kan je zeggen: dat werkt best ontspannend. Maar de vrouwelijke inbreng op de arbeidsmarkt zal er niet van de pan uit rijzen. Dan blijven er in mijn ogen twee opties over: accepteren of delegeren. Dus als we iets aan de positie van de vrouw willen doen, moeten mannen voor onze kar: delegeren die hap!
Probeer het maar eens met deze hap: kikkererwtennacho’s. Een supermakkelijke snack die perfect past bij een ontspannen moment, maar ook nog eens prima gezond is: weer een kopzorg minder. 

Recept

Kikkererwtennacho’s
Snack

– Verwarm de oven voor op 175 graden
– Meng in een beslagkom het meel, de kokosolie, bakpoeder, zout, peper en paprikapoeder.
– Kneed tot het kruimelig is.
– Dan voeg je lepel voor lepel warm water toe. Ondertussen blijf je kneden tot je een deegbal hebt.
– Tussen twee vellen bakpapier rol je het deeg uit. Probeer het zo dun mogelijk te krijgen: hoe dunner, hoe crispy’er.
– Snij met een mes ruitjes in het deeg en leg het geheel met het onderste bakpapier op de bakplaat. 
– Bak af in ongeveer 10-15 minuten: tot ze bruin worden.
– Ze zijn afgekoeld het lekkerst. 
– Erbij is lekker: salsa van tomaat, chilipoeder, koriander, rode ui en limoen, guacamole, zwarte bonen in olijfolie, bosui, geraspte kaas (evt. Gesmolten) en crème fraîche/ kwark.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.