Onthutspot – (hutspotsoep)

Onthutspot – (hutspotsoep)

Op een dag vraagt juf Henny aan Keetje… Voor ik verder ga moet ik even uiteggen dat mijn ouders serieus in de veronderstelling waren dat het een puik plan was om mij als KeeTJE door het leven te laten gaan. Tot het moment waarop ik bij het afzwemmen voor mijn B-diploma werd omgeroepen om mijn diploma te komen halen. Ik hoor dat ‘tje’ nu nog door die grote, holle zwembadhal tetteren: mijn naam schoot me compleet in het verkeerde oorgat, waarna ik die verkleining eigenhandig en subiet uit mijn leven heb gebannen. Goddank. Maar dit dus terzijde…
Juf Henny vroeg me: “En Keetje, wat doet jouw vader voor werk?” Ik antwoordde gedecideerd maar ook verkneukeld: “Mijn vader is linker, hoezo?”. Het feit dat mijn vader met zijn toga en houten hamer zijn leven lang het recht liet zegevieren, geeft toch wel aan dat taal al vroeg zeg maar echt mijn ding was. Dat is het nog steeds. Dikwijls judo ik mijn brein in een wurggreep om de etymologie, logica of betekenis van een woord te ontrafelen. Een van mijn huidige taalkundige fascinaties gaat over samengestelde woorden met een ontkennend voorvoegsel, zoals: ongelukkig, ongezellig en onaardig. Zowel m è t als zonder het ontkennende voorvoegsel ‘on’ komen ze in menig vocabulaire voor. Maar dan vraag ik me dus af of jij wel eens iemand verblijd hebt horen opmerken dat we vandaag een stuimig weertje voor de boeg hebben. Of word je er wel eens op geattendeerd dat jou heil boven het hoofd hangt? En stel nou dat je verneemt dat iemand ergens erg gesteld op is en jij bent het er niet mee eens.. Kun je dan zeggen dat je er ongesteld op bent? Hier word ik dan weer een beetje onpasselijk van (daar waar ik anders zo passelijk door het leven huppel) Of klink ik nu heel (on-)nozel? Daarom hierbij een toepasselijk gerecht: hutspot, maar alles behalve traditioneel. Onthutspot dus. In de vorm van een soepie met onder andere pastinaak, zoals dat bij het Leidens ontzet in 1574 ook werd gegeten.

Recept

Hutspotsoep
Maaltijdsoep, 30 minuten, 4p.

Snij 1 ui in dunne ringen. Verwarm in een koekenpan op laag vuur wat olijfolie. Als dat heet is gooi je de ringen erbij. Schud even om en voeg er dan een scheut balsamicoazijn en 1 el honing aan toe. Laat dit minimaal een half uur staan tot de ringen gekaramelliseerd zijn. Schud regelmatig om.
Hak dan de andere ui, pastinaak, zoete aardappel en wortel in blokjes. Verwarm in een braadpan op hoog vuur een ruime scheut olijfolie. Als dat heet is bak je eerst de ui en uitgeperste knoflook tot het glazig is. Gooi er dan de andere groente bij. Roer om, giet er de bouillon en een groot glas water bij en voeg 3 el mosterd toe. Zet het vuur laag en laat dit 20 minuten pruttelen tot het gaar is. Haal dan de staafmixer er doorheen en voeg naar smaak peper, zout, meer mosterd en een klont roomboter toe. Je kunt nu met gekookt water de soep de gewenste dikte geven. Giet de soep in een kom en serveer met de gekaramelliseerde ui.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.