Ont-bijten 2 – (DIY: crackers)

Ont-bijten 2 – (DIY: crackers)

Ont-bijten.

Als ik iets niet doe de aanstaande periode is dát het wel. Er gaat de komende dagen nogal veel ge-beten worden namelijk. En ook zeker in de ochtend. Op dat moment heb je immers al pak-‘m-beet acht uur niet gegeten: wat exorbitant lang is tijdens deze periode.

Het lijkt wel of mijn maag momenteel een soort automatische, tijdelijke modificatie doorvoert: waar normaal drie porties van normale grootte volstaan, lijkt mijn maag nu op die van een walvis en blijk ik plaats te hebben voor het dieet van een bolle Amerikaan, want waar slaat het op dat ik wakker word met serieus, ernstige honger (ja, Afrika) na een uitgebreid acht-gangen diner?

Uit een onderzoek van Groupon blijkt dat al het eten tijdens kerst 1 van de meest gehate kersttradities is. (samen met kerstfiles…) Nou, nou stelletje zonnestralen. Je moet maar zo denken: ieder jaar zie je tijdens kerst de bui(k) al hangen, maar erna mag je jezelf weer lekker uithongeren, bleekselderij eten alsof je leven ervan af hangt en sporten tot je een ons weegt. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Ik neem het er nog maar even van.

Daarom hier drie lekkere tips voor het kerst-ontbijt: DIY hazelnootpasta, DIY crackers en egg-muffins hartig & zoet.

Dan volgen nu de zelfgemaakte crackers. 

Recept

  

2.      DIY: crackers

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng in een grote beslagkom alle ingrediënten heel goed door tot je een goed gemengd dikke massa krijgt. Dit is de basis van je crackers. Als je smaken wil toevoegen kan dat nu. (denk aan: rozemarijn en zeezout of kerriepoeder en geraspte manchego bijvoorbeeld)

Verdeel de massa is tweeën.

Leg een bakpapier op de ovenplaat en leg hier het eerste deel van het deeg op. Dek het af met nog een bakpapier en rol nu met een deegroller (of fles wijn;-) ) het deeg uit tot het 1 cm dik is. Doe hetzelfde met het tweede deeg deel. Laat de uitgerolde deegdelen een uurtje rusten.

Bak dan deel 1 af, nog steeds afgedekt met het papier. Je begint met 20 minuten. Dan haal je de plaat eruit, draai je het plakkaat om en verwijder je het, inmiddels, bovenste bakpapier. Niet bang zijn dan het moeilijk om te draaien is: gewoon snel, in 1 keer. Als het kapot gaat, plak je het er gewoon weer aan vast of heb je een minicrackertje;-)

Dit bak je nog eens ongeveer 10 minuten tot het lichtbruin, droog en gaar is. Laat het rusten en breek als het koud is in grove stukken. Met deeg-deel 2 doe precies het zelfde.

Boodschappenlijst

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.