Om te seizoenen – (zeekraalsalade)

Om te seizoenen – (zeekraalsalade)

Hoe aantrekkelijk een palmbomenstrand aan een azuurblauwe zee in Verweggistan er ook uit mag zien, er gaat niets boven de Nederlandse seizoenen.
We houden van klagen en die seizoenen zijn dan ook de ideale voeding voor onze klaagdrang: als het regent kunnen we ons hart ophalen en wanneer de mussen eindelijk dood van het dak vallen, zien we onze kans schoon om nog eens een weeralarm van stal te halen. Klagen kunnen we bovendien over buurmans groenere gras. Laat die 4 afwisselende jaargetijden daar nou ook prima bij van pas komen: “Pfff.. wanneer is het ein-de-lijk weer eens aspergetijd?”, “Waarom kunnen we geen mosselen eten met Pasen?” en “Waarom smaakt deze Elstar-appel nu zo melig”. Lekker klagen. Het is natuurlijk wel zo dat meneer Heijn ervoor heeft gezorgd dat we eraan gewend zijn dat er het hele jaar passievrucht met zeewier op ons bord getoverd kan worden en dat we, als het om eten gaat, niet meer merken dat de lente (van: lengte, langere dagen), zomer (van: sumar -> season/ half-year), herfst (van: harvest -> oogst) en winter (van: unuuitari -> onweer/ vrieskou) eigenlijk van elkaar verschillen. Zonde! Groente en fruit uit het seizoen smaken beter en zijn minder belastend voor het milieu; tel uit je winst. Daarom hier een recept met een seizoensgroente die hoog op mijn favorietenlijstje pronkt: zeekraal. Eens barstte ik op een strand op Schiermonnikoog bijna in janken uit toen ik ontdekte dat ik plots met mijn regenlaarzen midden in een soort zeekraalwalhalla was beland. Woon ik iets te lang in de grote stad? Ik kan in ieder geval iedereen aanraden om in het zeekraalseizoen (mei t/m aug) eens op zeekraaljacht te gaan. Tot die tijd maak je dit recept met de stadse versie van de visboer of Albert.
Zeekraalsalade met watermeloen, courgette, feta en limoen Bijgerecht voor 4 personen

Recept


Zeekraalsalade met watermeloen, courgette, feta en limoen
Bijgerecht/ salade, 15 minuten, 4 p.
 

Snij de courgette doormidden en snij beide helften tot dunne plakken. Laat de grillpan goed heet worden en grill alle plakken gaar. Snij dan de watermeloen in stukken. Van de gewassen zeekraal verwijder je de harde stengelstukken, soms zitten ze er amper aan. Hak de amandelen in de blender fijn of crunch ze met je blote handjes onder een zwaar voorwerp.
Doe bovenstaande ingrediënten in een schaal.
Gooi er vervolgens de verkruimelde fetakaas, de verknipte verse basilicum, limoensap, versgemalen zout & peper, 3 el olijfolie  en 1 el rode wijnazijn overheen. Goed mengen en klaar.

Zoals ik al zei: om te seizoenen.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.