Nummer 39 met lijst – (aziastische boerenkool)

Nummer 39 met lijst – (aziastische boerenkool)

De finish van het jaar is in zicht, dus het is tijd voor lijstjes maken. Een boodschappenlijstje voor dat vermaledijde kerstdiner waar je ook dit jaar weer nèt een beetje veel te weinig tijd voor hebt. Je had je afgelopen 27 december nog zo voorgenomen het volgend jaar echt anders aan te pakken.
Maar er zijn veel meer lijstjes die de gemoederen op dit moment bezig houden. Zo viel er dinsdag te lezen dat Twitter het dit jaar het drukker heeft gehad met de JSF en de Fyra dan met Zwarte Piet. Sylvie, Rafael & Sabia regeerden het Achterklapjaar van nu.nl. En bij Google hebben Morgan Freeman en Badr Hari hun plek moeten afstaan aan respectievelijk Freek Vonk en, daar is ‘ie weer, Zwarte Piet. Op het gebied van eten gaat 2013 de boeken in als het jaar van de voedselschandalen. Paardenvlees noemden we rund, de geruchten deden de ronde dat vlees met een abominabel leven het predikaat Beter leven Vlees kreeg en ik denkt dat vrijwel iedereen een met terugwerkende kracht opkomende braakneiging ervoer bij het horen van het inktvisring-varkensanus-verhaal. Laatstgenoemd schandaal bleek een hoax te zijn, maar weifelen zal ik wanneer ik in een tapastent een schaaltje dampende knoflook elastiekjes voorgeschoteld krijg. Een andere gebeurtenis die 2013 heeft getekend, die met eten te maken had en vooral schandalig grappig was, was de Gordon-gate. Het zal niemand ontgaan zijn dat Chinese restaurants bij wijze van protestactie deze week hun nummer-39-gerecht aanbieden met een korting van 39%. Ik ben er even ingedoken en moet bekennen dat ik door de eetstokjes het bos niet meer zie. In Almere staat 39 voor slechts 2 sushihapjes met rundvlees, ongeveer de helft van de deelnemende restaurants heeft helemaal geen nummer 39 op de kaart staan en in Hilversum noemen ze deze week de knapperige kipfilet Gebakken Gordon die voor jou is voor slechts 7 eurootjes. Ik weet niet wat jullie doen, maar ik sla de aanbieding geloof ik maar af. Ik ga me focussen op mijn boodschappenlijstje voor deze week dat nu, nog, te overzien is.
Aziatische boerenkool met rook…smaak.

Recept

Aziatische boerenkool
Hoofdgerecht, 20 minuten, 4 p.


Rooster allereerst de aubergine op een gaspit. Neem hiervoor de kleinste pit, ontsteek hem en leg de gewassen aubergine er op. Zodra de buitenkant zwart wordt keer je hem, totdat alle zijden zwart zijn. Laat dan afkoelen. Rooster het sesamzaad op middelhoog vuur tot ‘ie lichtbruin is. Maak een papje van de miso & mirin. Snij de bosui fijn en kook de noodles zoals staat aangegeven op de verpakking. Snij nu de afgekoelde aubergine over dwars open en lepel het vruchtvlees eruit. Snij dit fijn. Verhit een goede scheut olijf- of kokosolie in een grote wokpan op hoog vuur. Als de olie heet is voeg je de noodles, de  helft  van de aubergine, de boerenkool, het sesamzaad, de bonen en het papje toe. Schep een paar keer goed om, zet het vuur laag en laat het met de deksel erop 10 minuten pruttelen. Voeg ten slotte de bosui toe. Roer nog even om, breng op smaak met (rode) peper, kruimel er wat gemalen noot (pinda/ amandel) over en dien op.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.