Much room soup

Much room soup

Ik ben net 2 dagen koud terug uit Lapland.
Al hoewel.. koud? De adembenemende witheid, de oor-openende stilte en de rendieren, husky’s en glühwein zorgden ervoor dat zelfs kippenvel niet eens een schrijntje kans maakte.
En een nieuw land betekent een nieuwe keuken proberen: wiehooo! Lof it.
Op een dag besluiten we onze spaarzame, zonne-uurtjes te vullen met een potje langlaufen. 11,2 kilometer om precies te zijn, waarbij we onszelf halverwege trakteren op een royale lunch langs de piste. Of hoe het dan ook heet bij langlaufen.
Na 5,6 kilometer stiefelen en met een inmiddels tot op mijn onderste wollen laag zeiknat, bezwete outfit rijst er plots, in de middle of snowhere, een veel te grote, uitgestorven, houten hut die sinds de jaren ’70 niet meer lijkt te zijn aangeraakt. Binnen is er ruimte voor zo’n 120 man, maar er zit 1 verloren, veel te wit, Fins, stel met een jengelende baby. En vanaf dat moment wij dus.
Op iedere Lapse menukaart is het assortiment voor deze vega, laten we zeggen, overzichtelijk. En zo is ook hier de keus snel gemaakt: mushroom soup. Kannie wachten.
Na dat toch best even gedaan te hebben komt daar dan eindelijk de, ook weer veel te witte, mevrouw met onze borden. Eén blik op mijn kommetje maakte veel duidelijk: de ‘s’ van ‘soep’ klopte, dat er drie letter zouden volgen ook. Maar ‘oep’ was ergens onderweg vervangen door ‘aus’. Of zoals het in steenkolenengels zou klinken: een lekker bakkie much room soup!

Waar ik normaal gesproken mijn neus zou ophalen voor zo’n moddervet goedje, smaakte dit potje met vet hemels. Ziltig, beetje peper, veel paddenstoelen en vullend (in mijn maag dus niet zo much room over…) Het zouden de zoete rauwe bonen kunnen zijn of het romantische witte decor, maar ik heb zelden zo’n goed soepie geproefd. Hoe komt het toch dat alles ergens anders zo veel beter smaakt?

Thuis aangekomen en bijna ontdooit uit mijn sneeuwbalbubble, ga ik me toch wagen aan een goed recept voor paddenstoelensoep, of op z’n steenkolenengels: no-room soup.

3 x P-soep: PaddenstoelenPastinaakParelgortsoep.

Recept

3 x P-soep: PaddenstoelenPastinaakParelgortsoep.
Soep/ voorgerecht/ hoofdgerecht, 40 min, 6p.
Afwas: 1 pan

Schil de pastinaak met een dunschiller. Snij dan de pastinaak en de rest van de groenten fijn en alle paddenstoelen in plakjes.

Fruit de groenten erna aan in een ruime soeppan, in olijfolie op middelhoog vuur.

Voeg ook versgemalen peper, een beetje zout (het meest komt zo van de bouillon), geritste takjes tijm en laurier toe.

Roer geregeld om.

Na een kwartiertje voeg je de paddenstoelen, de (parel-)gort en de bouillon toe.  Als het te dik is, giet er dan weter bij totdat alle groente en gort onder staat. Roer goed om, breng aan de kook en zet dan laag. Laat dit een ongeveer een half uur staan.

Pureren is in principe niet nodig maar kun je wel doen als je wil.

Verwijder de laurier, breng op smaak met een grote lepel mosterd, peper en/ of zout en… als je wil toch een beetje room.

Om het geheel iets feestelijker te maken kun je wat paddenstoelen apart houden om te bakken en er later overheen te strooien. Ook met croutons van oud brood is dit natuurlijk overheerlijk.

BoodschappenlijstGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.